Politic

PL propune trei precondiţii pentru soluţionarea problemei transnistrene

Partidul Liberal (PL) propune propriile soluţii pentru soluţionarea conflictului transnistrean, transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 2 martie 2009, 18:18

2009-03-02/15:45/ Chisinau (IPN) „PL consideră că este nevoie de o viziune nouă pentru soluţionarea problemei transnistrene şi în acest sens sunt trei precondiţii pe care R. Moldova trebuie să le îndeplinească", a declarat luni, 2 martie, într-o conferinţă de presă vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă.

Cele trei precondiţii sunt: asigurarea securităţii energetice a R. Moldova, evitarea monopolului din afară asupra unor sectoare din economia R. Moldova şi garantarea respectării legislaţiei în R. Moldova.

„Avem nevoie de aceste măsuri pentru ca R. Moldova să fie pe propriile picioare, să fie independentă în realitate pentru a putea negocia mai ferm problema transnistreană cu Federaţia Rusă. Atâta timp cât Federaţia Rusă deţine pârghia presiunii şi şantajului prin intermediul energiei electrice sau a gazului, atâta timp cât Federaţia Rusă poate opri exporturile din statul nostru, noi nu putem avea o situaţie echitabilă şi confortabilă în discutarea problemei transnistrene", a spus Chirtoacă.

Potrivit PL, doar după îndeplinirea acestor precondiţii urmează a fi aplicaţi paşi tehnici: retragerea armatei ruse de pe teritoriul R. Moldova; schimbarea statutului Statelor Unite şi Uniunii Europene de la cel de observatori la membri deplini în formatul de negocieri; menţinerea şi consolidarea frontierei moldo-ucrainene; lărgirea prezenţei internaţionale în regiune, inclusiv prin înlocuirea actualei structuri de menţinere a păcii cu forţe pacificatoare europene; parteneriat strategic cu Ucraina; crearea condiţiilor atractive în dreapta Nistrului pentru a atrage cetăţenii din regiunea transnistreană.

„În cazul în care urmăm această cale, atunci putem vorbi de o strategie proprie a R. Moldova în vederea depăşirii situaţiei. Până acum R. Moldova a urmat strategii propuse din exterior, în special de Federaţia Rusă, dar nu a avut o viziune proprie", a menţionat vicepreşedintele PL.

Şeful Departamentului comunicare al PL, Boris Vieru, a declarat că propunerile partidului reprezintă „o viziune absolut nouă asupra problemei transnistrene, care poate duce la o soluţionare rapidă a conflictului".

T