Social

Moldcell şi Orange prejudiciate cu 2,5 mil. lei

Secţia tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale a declanşat trei cauze penale pe faptul accesului neautorizat la serviciile de telecomunicaţii şi spălare de bani.
Moldova Azi, 17 ianuarie 2011, 13:32

Procesele penale au fost intentate în baza plângerilor companiilor „Moldcell" şi „Orange Moldova", potrivit cărora persoane necunoscute au accesat neautorizat serviciile de telecomunicaţii. În rezultatul acţiunilor ilegale, cele două companii de telefonie mobilă au fost prejudiciate de peste 2,5 mil. lei.

Potrivit serviciului de presă al procuraturii generale, în cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au stabilit că, în decursul anilor 2007-2010, persoane neidentificate au creat grupuri criminale organizate, folosind reţeaua Internet, echipament GSM specializat şi cartele SIM, au efectuat convorbiri telefonice internaţionale la preţ de convorbiri în reţeaua GSM Orange Moldova şi GSM Moldcell.

Persoanele achitate plăţile lunare pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă şi Internet, iar bunurile utilizate erau înstrăinate altor persoane fizice şi juridice.

Totodată, pentru a obţine venituri mai mari, de a tăinui natura şi originea ilicită a bunurilor, bănuiţii procurau, din veniturile ilicite, noi echipamente specializate GSM, cartele SIM personalizate şi nepersonalizate, cartele de reîncărcare a conturilor, sisteme informatice, necesa¬re pentru accesarea neautorizată a serviciilor de telecomunicaţii ale operatorilor de telefonie mobilă.

Procuratura Generală în comun cu MAI a efectuat peste 40 de percheziţii la domiciliile persoanelor implicate în comiterea acestor infracţiuni. Au fost audiate peste 50 de persoane şi colectate mostre de înscrisuri de la aproximativ 50 de persoane.

În rezultat, au fost identificate echipamentele GSM, sistemele informatice, cartelele SIM, contractele de prestare servicii şi alte obiecte utilizate la săvârşirea infracţiunii.

Persoanele bănuite de comiterea acestor crime sunt cercetate în stare de libertate. De asemenea, s-a stabilit implicarea în aceste scheme şi a cetăţenilor din alte state.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)

T