Politic

Experţii ruşi au inspectat depozitele de la Cobasna

Faptul că experţii ruşi sunt de părere că muniţiile ruseşti din regiunea transnistreană sunt păstrate în condiţii optime nu scuteşte Rusia de obligaţia de a-şi retrage prezenţa militară din Republica Moldova, susţine premierul Vlad Filat.
Moldova Azi, 28 ianuarie 2011, 14:09

Ministerul rus de Externe a anunţat într-un comunicat plasat pe site-ul instituţiei că sistemul actual de depozitare a muniţiilor din depozitul de la Cobasna "asigură păstrarea lor în siguranţă". Potrivit MAE de la Moscova, un grup de experţi ruşi şi ucraineni au inspectat recent acest depozit şi au ajuns la concluzia că condiţiile de depozitare "asigură păstrarea în siguranţă" a muniţiilor.

Experţii au vizitat depozitele, în calitate de participanţi la procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, din care fac parte atât Rusia, cât şi Ucraina.

Solicitat să comenteze acest anunţ al MAE rus, premierul Vlad Filat a declarat că starea depozitului de la Cobasna nu scuteşte Rusia de obligaţia de a-şi respecta angajamentele internaţionale de retragere a trupelor şi muniţiilor sale de pe teritoriul Republicii Moldova, angajament asupra căruia Chişinăul va continua să insiste.

"Este o cerinţă firească care reiese din statutul nostru de ţară independentă, suverană, neutră şi din obligaţiile care reies, inclusiv prin prisma angajamentelor internaţionale, de a fi retrase aceste muniţii şi tot ce ţine de prezenţa militară rusă", a declarat Vlad Filat.

Rusia s-a angajat la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999 să-şi retragă complet trupele şi armamentul din Transnistria, ceea nu s-a întâmplat până în prezent, invocându-se diverse pretexte legate de securitatea muniţiilor şi stabilitatea din zonă. Moscova menţine în continuare în Transnistria un contingent redus, de aproximativ 1500 de militari, în cadrul Grupului operativ de trupe ruse, militari care asigură şi Misiunea de pacificare de pe Nistru.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)

T