Politic

Marian Lupu: Moscova a avut mereu o atitudine europeană în raport cu Chişinăul, fără încercare de ingerinţă în treburile interne

Dialogul parlamentar moldo-rus a cunoscut o descreştere în anii 2009-2010, datorată crizei politice, campaniilor electorale şi incertitudinilor din Republica Moldova, iar vizita de luni la Moscova a ţinut să readucă acest dialog pe un făgaş ascendent.
Moldova Azi, 8 februarie 2011, 16:55

Astfel a explicat preşedintele Parlamentului şi preşedintele interimar Marian Lupu, scopul deplasării sale în capitala rusă, efectuate la invitaţia preşedintelui Dumei de Stat, Boris Grâzlov.

Lupu a respins categoric unele comentarii, potrivit cărora vizita a fost o încercare de a mai diminua din supărarea Moscovei, după ce Partidul Democrat pe care îl conduce a decis să facă alianţă cu partidele de dreapta, şi nu cu Partidul Сomuniştilor, aşa cum părea că doresc autorităţile ruse.

„Acest lucru ar fi însemnat ingerinţă în treburile interne ale Republicii Moldova, iar Rusia niciodată nu a făcut aşa ceva. Moscova a avut întotdeauna în raport cu Chişinăul o atitudine corectă, europeană, fără pic de încercare de ingerinţă în treburile noastre interne. La Moscova se respectă foarte mult dreptul suveran al ţării şi dreptul suveran al fiecărui partid - deciziile aparţin forţelor politice", a declarat marţi , la Chişinău, Marian Lupu.

Lupu a precizat că vizita a fost una de lucru şi că în cadrul acesteia s-a convenit nu doar asupra reluării colaborării parlamentare, prin reconstituirea Comitetului mixt de colaborare parlamentară şi a grupului de prietenie, care ar urma să înceapă să lucreze în luna martie, dar şi asupra reluării contactelor la nivel guvernamental. Astfel, spune Lupu, s-a convenit că în luna februarie ministrul de Externe Iurie Leancă va merge la Moscova, după care va urma şi o vizită a premierului Filat, dar şi o şedinţă a Comisiei interguvernamentale mixte pentru cooperarea economică.

Marian Lupu a efectuat, luni, 7 februarie, o vizită de lucru de o zi la Moscova în calitatea sa de preşedinte de parlament, la invitaţia omologului său rus, Boris Grîzlov.

Vizita lui Marian Lupu nu a fost practic deloc reflectată în presa rusă, site-ul Dumei de Stat nu a avut trecută în agenta lui Boris Grîzlov o întâlnire cu preşedintele interimar de la Chişinău, iar serviciul de presă a Parlamentului rus nu era la curent cu vizita oficialului moldovean.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).

T