Politic

Ghimpu: AIE urmează să adopte o Lege organică privind alegerea şefului statului

O soluţie pentru alegerea şefului statului, care să nu implice votul comuniştilor, ar fi adoptarea unei legi organice care să detalieze procedura de alegere a preşedintelui prevăzută în Constituţie.
Moldova Azi, 9 februarie 2011, 11:30

Despre aceasta a declarat preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, comentând decizia de ieri a Curţii Constituţionale, care a lăsat la discreţia Parlamentului să se pronunţe asupra termenelor de alegere a unui şef de stat.

Constituţia moldoveană are un şir de lacune, una dintre acestea fiind şi faptul că legea supremă nu specifică numărul de voturi cu care trebuie să fie ales preşedintele în tururile repetate de scrutin. Astfel, ar putea fi adoptată o lege cu voturile Alianţei pentru Integrare Europeană care să scadă numărul de voturi necesare de la 61 în primul tur, aşa cum prevede Constituţia, la un număr mai mic, mergând până la majoritatea simplă de 51 de deputaţi.

„Ar urma să ne întâlnim cu colegii din Alianţă, când vor reveni din deplasările în străinătate, pentru a discuta această variantă", a declarat Mihai Ghimpu

„Curtea Constituţională nu a făcut altceva decât a dat răspuns la ceea ce scrie în Constituţie - că ea nu este în drept să stabilească norme juridice, care ţin de competenţa Parlamentului", a precizat liderul PL.

Mihai Ghimpu a spus că rămâne la opinia că pe termen lung doar adoptarea unei noi Constituţii poate fi o soluţie pentru depăşirea tuturor problemelor generate de imperfecţiunea Legii supreme. Textul noii Constituţii este deja pregătit şi a fost chiar prezentat Comisiei de la Veneţia, a amintit preşedintele PL.

„Soluţia este să avem o Constituţie care să ne permită să dezvoltăm acest stat fără piedici constituţionale şi să garanteze cu adevărat drepturile şi libertăţile omului. Acum suntem în situaţia în care Constituţia, în loc să ne ajute să dezvoltăm democraţia, ne creează piedici. De aceea noi plecăm pentru adoptarea unei noi Constituţii. Am încercat şi alte variante, şi nu au mers", a spus Mihai Ghimpu.

Totuşi, un referendum pe marginea adoptării unei noi Constituţii nu trebuie să aibă loc concomitent cu alegerile locale, iar pragul de participare trebuie să fie eliminat.

Întrebat ce ar fi mai bine pentru Republica Moldova - să aleagă preşedintele sau să meargă la noi alegeri anticipate, ambasadorul rus, Valerii Kuzmin, a spus că „e mai bine să fii bogat şi sănătos, decât sărac şi bolnav".

Preşedintele PL Mihai Ghimpu a avut aseară o întâlnire cu ambasadorul rus la Chişinău, Valerii Kuzmin.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).

T