Economic

Ambasadorul Rusiei la Chişinău promite noi scumpiri la gazele ruseşti pentru Moldova

Contractul dintre „Gazprom" şi „Moldovagaz" va mai fi în vigoare încă un an de zile şi nu poate fi contestat.
Moldova Azi, 9 februarie 2011, 11:32

"Formula după care este fixat preţul la gaze pentru Republica Moldova derivă din preţul mondial la petrol. Acum, în legătură au evenimentele din Egipt, vedem că preţul petrolului este în creştere, ceea ce înseamnă automat că peste o jumătate de an vom avea din nou o creştere a tarifelor la gazele livrate Republicii Moldova", a declarat Valerii Kusmin după întâlnirea cu preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Ambasadorul rus a spus că acordul cu „Gazprom" nu trebuie interpretat prin prisma luptei politice interne, ci raportat la preţul mondial al petrolului.

"Contractul dintre „Gazprom" şi „Moldovagaz" va mai fi în vigoare încă un an de zile şi nu poate fi contestat. Când va expira, vor începe negocieri şi poate că formula de stabilirea preţului va fi modificată. Preţul la gaze este o chestiune economică şi subiectul nu figurează pe agenda politică", a spus Kuzmin.

Preşedintele PL a amintit că acordul cu „Gazprom" care prevede formula de calcul în baza căreia preţul la gaze creşte constant în ultimii ani a fost negociat de guvernul preşedintelui Voronin, şi anume lui cetăţenii moldoveni trebuie să-I "mulţumească" pentru aceste scumpiri.

Întrebat ce ar putea ceda Chişinăul în plan politic pentru a obţine un preţ mai bun la gaze, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a spus, glumind, că "l-am putea da ruşilor pe Voronin, dacă tot le este atât de drag".

În cadrul întâlniri care a avut loc marţi seara, Mihai Ghimpu şi Valerii Kuzmin au discutat "despre situaţia în lume, cea din Egipt, interacţiunea civilizaţiilor", dar şi despre "decizia de marţi a Curţii Constituţionale, perspectivele alegerii preşedintelui şi depăşirii crizei politice din Republica Moldova".

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).

T