Social

Spălătoriile ilegale - surse de poluare a mediului, dar şi de întreţinere a şomerilor şi invalizilor

Spălătoriile autorizate deservesc doar 47% din numărul total de maşini din Chişinău, restul fiind spălate pe malul râului Bâc prin intermediul aşa-ziselor spălătorii mobile ilegale.
Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism, 14 februarie 2011, 17:38

Autorităţile se arată neputincioase în stoparea acestei afaceri, în schimb dispun de alte pârghii de influenţă, mai puţin legale.
În capitală există până la 20 de spălătorii mobile, la care lucrează câte 2-3 oameni. Taxa pe care o cer aceştia pentru servicii se estimează în jurul la 40 de lei şi este de 2 sau chiar de 3 ori mai mică decât cea pe care conducătorul auto o achită la spălătoriile autorizate.

Observăm în imagini cum persoanele de la aşa-zisele spălătorii iau cu găleata apa direct din râu, care ulterior cu reziduuri de carburanţi, ulei şi detergenţi se scurge în Bâc.

Deşi s-ar părea că sunt nişte afacerişti de ocazie, cei care spală maşinile pe malul Bâcului, în majoritatea cazurilor, sunt oameni nenorociţi, inadaptaţi social, care nu au sau nici n-au avut un loc de muncă oficial, sunt invalizi sau foşti puşcăriaşi.

Atât şoferii, cât şi aşa-zişii spălători pot fi traşi la răspundere doar în baza art. 109 (Încălcarea regimului de protecţie a apelor ) alineatul 3 din Codul Contravenţional, adică printr-o amendă cu o valoare între 400 şi 1000 de lei.

Deşi în urma schimbărilor din codul contravenţional amenda a fost mărită de peste 2 ori, numărul de infracţiuni, dimpotrivă, a crescut. Amenzile în marea majoritate se achită, după care spălătorii îşi continuă activitatea ilegală, constată Angela Savca, responsabil din partea Agenţiei Ecologice Chişinău.

Procesele verbale sunt întocmite pe numele şoferilor fie de inspectorii Agenţiei Ecologice, fie de ofiţerii poliţiei rutiere. Singurul organ competent să aplice sancţiuni aşa-zişilor spălători sunt comisariatele de poliţie de sector.

Urmăriţi reportajul realizat de studentul Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism, Denis Zavorotnîi. 

 

T