Social

Vlad Bercu: "Ne-am putea aştepta la o situaţie la fel ca în România"

Este puţin probabil ca de contrabanda care se desfăşura la Albiţa, vameşii basarabeni să nu fi avut habar.
RFI, 25 februarie 2011, 12:03
Foto: Vama Albiţa.(© Bună ziua Iaşi)
Foto: Vama Albiţa.(© Bună ziua Iaşi)

Iată ce spune la RFI preşedintele Consiliului Civic de Monitorizare a Activităţilor Vamale din Republica Moldova, Vlad Bercu după recenta reţinere a câtorva zeci de vameşi şi poliţişti de frontieră la vama Albiţa. Curăţenia la vama de peste Prut este de aşteptat "abia în momentul în care vom avea probleme la liberalizarea vizelor."

Autorităţile de la Chişinău au declarat că, deocamdată, nu dispun de informaţii privind o posibilă implicare a vameşilor moldoveni în traficul cu ţigări la frontiera moldo-română. Şeful Direcţiei pentru prevenirea corupţiei de la Centrul anticorupţie din Republica Moldova, Vitalie Verebceanu, a spus că a luat legătura cu colegii din România, dar aceştia i-ar fi comunicat că nu deţin informaţii despre participarea vameşilor moldoveni la, ceea ce el a numit, „schemele frauduloase de corupţie". Din acest motiv, a spus Vitalie Verebceanu, nu s-a întreprins nimic până în acest moment.

Pe de altă parte, Chişinăul a primit recent din partea Uniunii Europene un plan de acţiuni de liberalizare a regimului de vize. Documentul cuprinde o serie de condiţii pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească pentru ca cetăţenii săi să circule liber în Uniunea Europeană. Una dintre acestea se referă şi la securizarea frontierelor.

Vlad Bercu spune că în cazul Chişinăului, atunci când vorbim despre liberalizarea vizelor şi securizarea frontierelor "ne-am putea aştepta la o situaţie la fel ca în România. Atunci când România a primit o notă negativă la aderarea la Schengen, atunci organele statului s-au pus pe treabă. Au început verificări, au început arestări. Cred eu că şi în Republica Moldova se va începe o curăţenie în sistemul vamal abia în momentul în care vom avea probleme la liberalizarea vizelor."

RFI România

T