Social

Cenacul în carnaval

Babe şi moşnegi, mirese şi strigoi, ostaşi şi împăraţi - cu toţii au participat la Festivalul Măştilor ,, Cenacul în Carnaval,, - Festival bienal ajuns la cea de a II ediţie în raionul Cimişlia.
Moldova Azi, 10 martie 2011, 10:19

Sărbătoarea are rădăcini adânci. Aceasta s-a păstrat până în anii 1968, sub denumirea de „Moşnegeii", şi se petrecea în duminica lăsatului secului, înainte de Postul Mare.

Cete de flăcăi, căsătoriţi mascați în „moşi" şi „babe" cu harapnice şi bâte, puneau stăpânire pe centrul satului şi făceau glume pe seama celor care ieşeau să-i privească. Aproape uitată, sărbătoarea este readusă la viaţă în anul 2005 de către meşterul popular Vasile Popovschi, care a confecţionat sute de măşti pentru a reînvia vechile tradiţii în satul Cenac.

Spre finalul sărbătorii , pe un rug mare, iarna este aruncată în foc (reprezentată de o babă de zăpadă, din paie). Astfel iarna este alungată iar primăvara primită cu braţele deschise.

În cadrul celei de-a 2-a ediţii a ,,Festivalului Măştilor" au participat patru colective artistice din ţară. Organizatorii promit continuitate şi speră să facă din acest Festival o carte de vizită a comunei Cenac, raionul Cimişlia.

Rodica Vlas, TV Cimişlia.

T