Politic

AP NATO a cerut retragea trupelor rusesti din Transnistria

Rusia va trebui sa-si retraga prezenta militara ilegala din regiunea transnistreana a Republicii Moldova in viitorul cel mai apropiat. Acest lucru este prevazut de rezolutia Adunarii Parlamentare a NATO "Viitorul relatiilor NATO - Rusia", adoptata in cadrul sesiunii din perioada 14-18 noiembrie de la Valencia (Spania).
INFOTAG, 18 noiembrie 2008, 18:34

Chisinau, 18 noembrie ( INFOTAG ). Rusia va trebui sa-si retraga prezenta militara ilegala din regiunea transnistreana a Republicii Moldova in viitorul cel mai apropiat. Acest lucru este prevazut de rezolutia Adunarii Parlamentare a NATO "Viitorul relatiilor NATO - Rusia", adoptata in cadrul sesiunii din perioada 14-18 noiembrie de la Valencia (Spania).

Dupa cum relateaza agentia INFOTAG, introducerea acestui punct in rezolutie a fost ceruta de cei doi reprezentanti ai Parlamentului Moldovei la reuniune, Veaceslav Untila, prim-vicepresedinte al Aliantei "Moldova Noastra", si Iurie Rosca, vicespeaker, presedinte al Partidului Popular Crestin-Democrat.

Intr-o convorbire cu reporterul INFOTAG, Veaceslav Untila a mentionat ca, la inaintarea acestei propuneri, ei au pornit de la prevederile Cartei de la Istanbul pentru Securitatea Europeana din 1999, care stabileste ca "nici un stat, grup de state sau organizatie nu pot considera drept sfera de influenta orice parte a spatiului OSCE".

"Rusia trebuie sa isi respecte angajamentele luate la summitul OSCE de la Istanbul in 1999 si sa-si retraga neintirziat trupele si armamentul din Moldova", a spus el.

Veaceslav Untila a precizat ca in favoarea amendamentului deputatilor moldoveni a pledat cunoscutul parlamentar britanic Bruce George. In plus, initiativa delegatiei R. Moldova a fost semnata de o serie de membri ai AP NATO, printre care delegatiile Belgiei, a Georgiei si Turciei.

T