Politic

Buletinele de vot vor avea lungimea de peste jumătate de metru

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat modelul buletinelor de vot pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie. Acestea vor fi de culoare albă şi vor avea lungimea de peste jumătate de metru ( 54,5 cm), iar lăţimea de 14 cm, transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 23 martie 2009, 17:18

2009-03-21/09:43/ Chisinau (IPN) La aceste alegeri, pentru prima dată, fiecare birou electoral va avea tirajul său de buletine de vot. Numărul de ordine al circumscripţiei va fi înscris în partea stângă a buletinului, iar în partea dreaptă va fi indicat numărul de ordine al secţiei de votare.

În patrulatere vor fi înscrişi cei 21 de concurenţi electorali, în ordinea tragerii la sorţi. În partea stângă a acestuia va fi imprimat semnul sau simbolul concurentului. În centru va fi scrisă denumirea partidului, mişcării social-politice sau numele candidatului independent - toate cu majuscule. Cercul în care alegătorul va aplica ştampila „Votat" va fi amplasat în partea dreaptă a patrulaterului.

Mo delul buletinelor de vot a trezit nemulţumiri printre mai mulţi membri ai comisiei şi reprezentanţi ai formaţiunilor politice la CEC. Aceştia au spus că scrierea cu majusculă a denumirii concurentului electoral nu este estetic şi în acest mod simbolul electoral pare mai mic şi mai nesemnificativ. La rândul său, secretarul CEC, Iurie Ciocan a declarat că astfel toţi candidaţii vor fi puşi în condiţii de egalitate.

A trezit nemulţumiri şi faptul că Ministerul Justiţiei a înregistrat denumirile unor formaţiuni cu sintagma „partid politic" în faţă, care reprezintă forma de organizare juridică a partidului.

Potrivit secretarului CEC, tipărirea primei tranşe de buletine de vot - 1,074 milioane de exemplare va demara la începutul săptămânii viitoare.

În final, cu 6 voturi pro şi 3 împotrivă CEC a aprobat proiectul de decizie în pofida nemulţumirilor exprimate de reprezentanţii partidelor. Decizia a fost luată în şedinţa de vineri, 20 martie.

T