Politic

Alegătorii din regiunea transnistreană sunt discriminaţi în exercitarea dreptului la vot, Promo-LEX

Cetăţenii R. Moldova domiciliaţi în regiunea transnistreană sunt discriminaţi în exercitarea dreptului la vot în raport cu cetăţenii din alte regiuni ale ţării, se arată în primul Raport privind monitorizarea procesului electoral în regiunea transnistreană pentru alegerile parlamentare din 2009, transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 25 martie 2009, 17:52

2009-03-24/15:21/ Chisinau (IPN) Raportul, prezentat marţi, 24 martie, este elaborat de Asociaţia Promo-LEX, membră a Coaliţiei civice pentru alegeri libere şi corecte „Coaliţia 2009". Monitorizarea procesului electoral în regiunea din stânga Nistrului, efectuată în perioada 10 februarie - 18 martie 2009, este prima în istoria alegerilor din R. Moldova.

Pavel Postică, jurist al Promo-LEX, coordonator în cadrul proiectului de monitorizare, a spus că, de la primele alegeri parlamentare din 1994, se observă o creştere lentă, dar continuă, a numărului de persoane care doresc să-şi exercite dreptul la vot.

Încă la 3 martie 2009, CEC a declarat că vor fi deschise 500 de secţii de votare în regiune. Ulterior, din cauza neînţelegerilor dintre autorităţile de la Tiraspol şi organele constituţionale din R. Moldova, la 10 martie CEC a adoptat o hotărâre prin care alegătorii din regiune vor putea vota în zece secţii de votare deschise în dreapta Nistrului.

Observatorii au semnalat imposibilitatea întocmirii listelor electorale, deoarece în regiune administraţia publică locală nu se află sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale.

Experţii mai constată că autorităţile nu au prevăzut situaţia în cazul schimbării locului de şedere în interiorul regiunii. „Din cauza lipsei listelor electorale pentru cetăţenii din regiunea transnistreană, alegătorii din acest teritoriu nu vor putea obţine certificatul pentru dreptul de vot la o altă secţie de votare, decât la una din cele 10 secţii deschise în raza domiciliului lor, reflectat în actele de identitate", a spus Ion Manole, preş edintele Asociaţiei Promo Lex.

Potrivit datelor furnizate Asociaţiei Promo-LEX de către Ministerul Dezvoltării Informaţionale, în regiunea transnistreană sunt înregistraţi 223 580 cetăţeni ai R. Moldova cu drept de vot. Respectiv, peste 22 mii de alegători revin la o singură secţie de votare. Totodată, legislaţia electorală prevede că numărul alegătorilor la o secţie de votare nu trebuie să depăşească 3 mii de persoane. În plus, la aceleaşi 10 secţii de votare unde vor putea vota locuitorii din regiunea transnistreană îşi vor exercita dreptul de vot şi locuitorii localităţilor din preajmă regiunii, cum ar fi Doroţcaia, Cocieri, şi altele. Cea mai serioasă problemă, potrivit raportului, e legată de cele două secţii de votare constuitite pentru localitatea Varniţa. La aceste secţii de votare, ambele cu sediul în casa de cultură, vor putea vota alegătorii din Bender şi Tiraspol, plus numeroase localităţi rurale din r.Slobozia, iar numărul alegătorilor din aceste locali tăţi constituie peste 100 de mii. Experţii de la Promo-Lex se întreabă dacă aceste două secţii de votare vor fi capabile să asigure în deplină măsură dreptul cetăţenilor la vot.

Raportul mai arată că mass-media din regiune s-a referit indirect la alegerile parlamentare din 2009, iar conţinutul informaţiilor a fost în mare parte negativ, exprimând poziţii împotriva participării la vot.

„Activităţile specifice campaniei electorale sunt practic absente. Cele mai active partide pot fi considerate Uniunea Centristă, Partidul Liberal Democrat şi Mişcarea Acţiune Europeană. Majoritatea partidelor nu au organizat întâlniri cu alegătorii în această regiune", a adăugat Manole. În acest context, Asociaţia Promo-LEX recomandă concurenţilor electorali să adopte poziţii nediscriminatorii faţă de alegătiorii din localităţile aflate sub controlul regimului de la Tiraspol. Recomandări în acest sens au fost adresate şi observatorilor internaţional şi Comisiei Electorale Centrale.

Proiectul este susţinut financiar de Fundaţia Eurasia din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi) şi Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

T