Economic

FMI nu aşteaptă noi negocieri cu guvernul Moldovei referitor la TVA la zahăr

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu aşteaptă reluarea negocierilor cu Guvernul Moldovei referitor la majorarea TVA la zahăr, care va intra în vigoare în 2012.
INFOTAG, 30 iunie 2011, 13:38

Reprezentantul permanent al FMI în RM, Tokhir Mirzoev, a spus că "problemele politicii fiscale au fost discutate în mai în timpul aflării la Chişinău a misiunii de evaluare Fondului".

"La mijlocul lunii iulie va avea loc şedinţa Consiliului de directori ai FMI privind examinarea celei de-a treia evaluări a programului Moldovei cu FMI, inclusiv şi măsurile politicii, care au fost convenite în luna mai", a spus el.

Potrivit lui, discuţiile principale ale experţilor misiunii FMI cu Guvernul asupra majorării TVA la zahăr de la 8% la 20% în anul 2012 au fost purtate în timpul aflării misiunii Fondului în Moldova.

"La etapa actuală nu se prevede vreo modificare a înţelegerilor în această privinţă. De obicei, astfel de discuţii sunt purtate în contextul vizitelor misiunii de evaluare a FMI", a remarcat Mirzoev.

Reprezentantul permanent al FMI în RM a spus că Fondul şi Guvernul au ajuns la înţelegerea că în 2012 TVA la zahăr va fi majorată până la 20% şi că din anul viitor statul va restitui TVA pentru utilaje şi tehnologii sub formă de investiţii.

Majorarea TVA la zahăr de la 8% la 20% este prevăzută în proiectul Politicii fiscale a RM pe anii 2012-2014. Ministerul Finanţelor susţine că majorarea impozitului este necesară pentru a urma recomandările FMI privind unificarea cotelor TVA, precum şi pentru a majora încasările fiscale la bugetul de stat. Ministerul prognozează o creştere "fiscală" de circa 101 mil. lei din majorarea TVA la zahăr până la 20%. Specialiştii din complexul sfeclei şi zahărului însă consideră că această sumă este majorată de două ori, afirmând că încasările vor creşte doar cu 30-40 mil. lei.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 

T