Integrare europeană

Secretariatele parlamentelor Republicii Moldova şi României vor coopera

Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova şi Secretariatele Generale ale Parlamentului României vor coopera în baza unui plan comun de acţiuni, semnat joi, 30 iunie, la Chişinău.
Info-Prim Neo, 30 iunie 2011, 17:51

Secretarul general al Parlamentului Republicii Moldova, Adrian Fetescu, a spus că domeniile principale ale cooperării vizează modul de organizare şi asigurare a procesului legislativ, preluarea experienţei privind implementarea mecanismelor de racordare a legislaţiei naţionale la acquis-ul comunitar, elaborarea documentelor de planificare strategică, managementul reţelei informatice şi internet etc.

„Documentul prevede un şir de activităţi, inclusiv vizite de studiu şi stagieri pentru funcţionarii din Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova la Camera Deputaţilor şi Senatul României, în vederea pregătirii profesionale continue", a spus Adrian Fetescu.

Potrivit secretarului Camerei Deputaţilor din România, Gheorghe Barbu, documentul semnat astăzi, deşi este prevăzut pentru anul curent, nu are un termen-limită. După realizarea acestui plan de acţiuni urmează a fi implementat un program de cooperare în perspectivă. „Împărtăşind o experienţă secretariatului Parlamentului Moldovei noi nu impunem nimic. Considerăm că prin preluarea experienţelor s-ar putea preîntâmpina anumite greutăţi pe care noi le-am întâmpinat în diferite situaţii. În România a fost un volum de lucru enorm", a menţionat Gheorghe Barbu.

Planul de acţiuni a fost precedat de semnarea, în iulie 2010, a unui Acord de cooperare bilaterală între secretariatele celor două foruri legislative. Republica Moldova mai are astfel de Acorduri semnate cu Letonia.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 

T