Economic

Piaţa imobiliară stagnează: nu se vând nici apartamentele vechi, nici cele noi

Piaţa imobiliară din Republica Moldova este în continuă stagnare, susţin experţii imobiliari. Apartamentele de mâna a doua se vând foarte greu, iar cele noi au un defect: sunt cu suprafaţa prea mare, de aceea nu sunt solicitate.
Info-Prim Neo, 1 iulie 2011, 11:00

„Dacă înainte toţi cumpărau practic tot, piaţa era în creştere, omul se gândea că va procura un apartament pe care îl va putea vinde mai târziu mai scump. Acum situaţia este incertă, ba mai mult, este în continuă scădere", susţine Nicolae Ostafeiciuc, expert imobiliar la Agenţia „Lara".

Potrivit expertului, cele mai întrebate sunt apartamentele cu o cameră sau două. Preţul lor a scăzut de la începutul anului cu 2-3% și variază între 25-30 de mii de euro pentru locuințele cu o cameră şi, respectiv, 32-40 de mii de euro pentru două. Chiar dacă preţul la apartamentele cu suprafaţa mai mare a scăzut până la 10%, totuşi acestea nu se cumpără. Preţul lor este de la 45 de mii de euro în sus. Nicolae Ostafeiciuc este convins că piaţa imobiliară va fi în lentă scădere, iar condiţii de îmbunătăţire în acest moment nu există.

Nici situaţia locuințelor noi construite nu este mai bună. Preşedintele Federaţiei patronatelor în construcţii „Condrumat", Pavel Caba, spune că practic nu există vânzări. În sezonul estival vânzarea apartamentelor s-a redus cu până la 60%-80%. Un motiv este și situația politică incertă. „Suntem într-o situaţie amorfă. Mulţi sună, dar nimeni nu vine să vadă apartamentul măcar", menționează Pavel Caba, care speră măcar în toamnă tranzacţiile imobiliare să se învioreze.

Preţul mediu al unui apartament, variantă albă, este de 650 -750 de euro pentru metru pătrat. Acesta este stabilit în dependenţă de etaj şi locul unde este amplasată casa. Costul unui metru pătrat creşte împreună cu gradul de finisare al clădirii.

Veaceslav Grosu, manager în secția de vânzări a unei firme de construcții, spune că fiecare firmă stabileşte preţurile de vânzare în funcţie de prețul de cost şi marja de venit. Preţurile la apartamentele noi nu mai pot fi scăzute, deoarece firma va suporta pierderi. Pe viitor firmele de construcţii se orientează spre proiectarea blocurilor cu apartamente a căror suprafaţă nu va depăşi 60 de metri pătraţi. Veaceslav Grosu a confirmat faptul că locuinţele cu suprafaţa nu prea mare sunt cele mai întrebate.

Pentru a asigura o relansare sănătoasă a sectorului construcţiilor autorităţile publice de resort ar trebui să uşureze procedurile administrative în construcţii. De asemenea, ar trebui să stimuleze concurenţa loială pe piaţă, este de părere Adrian Lupuşor de la Expert-Grup. „Dezvoltarea produselor ipotecare şi stimularea concurenţei dintre bănci pe acest segment al pieţei ar redresa situaţia pieţei imobiliare", a spus expertul.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în perioada ianuarie-septembrie 2010, au fost date în exploatare 1441 de apartamente cu o suprafaţă totală de 191,4 mii de m.p., ce a constituit 45 la sută mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, când au fost date în exploatare 4110 apartamente.

Potrivit Întreprinderii de Stat Cadastru, de la începutul anului curent până în luna aprilie, au fost înregistrate 28, 6 mii de tranzacţii cumpărare-vânzare de imobil.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 

T