Integrare europeană

Negocierile privind Acordul de comerţ liber RM-UE s-ar putea încheia în 2012 - Ministerul Economiei

Negocierile privind semnarea Acordului de Comerţ Liber RM-UE s-ar putea încheia în 2012. Despre aceasta a anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, viceministrul Economiei, Octavian Calmîc.
INFOTAG, 1 iulie 2011, 13:47

El a spus că "Moldova şi-a îndeplinit angajamentele asumate în al doilea trimestru al anului 2011 şi a atins un progres pentru demararea cât mai curând a negocierilor pentru semnarea Acordului".

"Progresul a fost atins în 13 domenii, în special, în infrastructura calităţii, măsuri sanitare şi fitosanitare, facilitarea comerţului, administrarea vamală, proprietatea intelectuală, achiziţii publice şi concurenţă", a spus viceministrul.

El a menţionat că în domeniul infrastructurii calităţii au fost anulate 144 de standarde naţionale, care veneau în contradicţie cu normele europene. În domeniul măsurilor sanitare şi fitosanitare a fost elaborat un Plan naţional pentru 2011 privind ajustarea legislaţiei naţionale la cea europeană, care prevede revizuirea a 21 de acte normative. A fost elaborat un studiu despre tarife la efectuarea procedurilor vamale.

Potrivit lui Calmîc "trebuie preluate şi implementate standardele internaţionale, iar laboratoarele fitosanitare trebuie dotate cu utilaje moderne. Pentru aceasta vor fi necesari minimum 40 mil. euro".
Viceministrul a menţionat că "în anul curent au fost majorate cu 30-35% cotele la export în Uniunea Europeană. În primul trimestru exportul a crescut cu 63%. În acest sens, Moldova va avea argumente pentru a cere majorarea cotelor".

Potrivit lui, "următorul raport va fi prezentat în octombrie, iar al patrulea - la sfârșitului anului curent".

Ministerul Economiei Moldovei a prezentat pe 30 iunie Comisiei Europene al doilea raport de progres. Primul raport a fost prezentat pe 15 martie. La 20 iunie Consiliul Uniunii Europene a mandatat Comisia Europeană să demareze negocierile cu Moldova pe marginea Acordului de Comerţ Liber.

Regimul Zonei de Comerţ Liber între Moldova şi Uniunea Europeană presupune liberalizarea graduală (până la 10 ani din momentul semnării) a comerţului de bunuri şi servicii, circulaţia liberă a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, a barierelor tehnice şi netarifare, eliminarea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei moldoveneşti la acquis-ul UE. Acord va implica liberalizarea comerţului concomitent cu creşterea încrederii investitorilor în economia RM, va apropia legislaţia naţională de normele europene, va asigura integrarea Moldovei pe piaţa internă a UE şi va permite Republicii Moldovei să facă uz de avantajele sale competitive şi să obţină efecte economice pozitive pe termen lung.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 

T