Economic

Rusia va majora importul de fructe şi legume din Moldova

Federaţia Rusă a permis R. Moldova să-şi majoreze exportul de fructe şi legume în Rusia cu circa 30%. Despre aceasta a anunţat, luni, luni în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.
INFOTAG, 5 iulie 2011, 11:49

El a spus că recent, în cadrul unei vizite la Moscova, a semnat un memorandum de cooperare cu omologul său rus, Elena Scrinik, care prevede cooperarea dintre cele două ministere în domeniul agroalimentar şi majorarea cotelor la exportul de fructe şi legume din Moldova pe piaţa rusă cu 30%.

"În prezent Moldova are undă verde la expertul de fructe şi legume pe piaţa rusă. Este important ca agenţii economici să producă produse calitative şi inofensive. Rusia este interesată, în special, de importul de legume, precum roşii, castraveţi, morcovi, ceapă sau cartofi", a spus Bumacov.

Potrivit lui, anual Moldova produce o cantitate de 300 mii tone de cartofi, iar în jur de 8% din toată producţia este exportată în câteva ţări europene şi în CSI.

"Anul acesta preconizăm să avem o roadă bogată de cartofi - în medie 30-40 tone la hectar. Chiar dacă producţia de cartofi este insuficientă şi suntem nevoiţi să importăm din alte ţări, ne vom strădui să exportăm cartofi în Rusia, pentru a ne îndeplini angajamentele faţă de partenerii ruşi", a spus Bumacov.

Ministrul a spus că în cadrul vizitei la Moscova a avut o întâlnire cu directorul general al Rosselhoznadzor, căruia i-a înaintat lista celor 175 de agenţi economici care sunt propuşi de către minister pentru exportul de fructe şi legume pe piaţa rusă.

"Sperăm că aceştia vor fi acceptaţi. În cazul în care vor mai apărea doritori pentru export, vom întocmi o nouă listă pe care o vom propune Rusiei. Important este ca fiecare agent economic care va dori să exporte să facă parte dintr-o asociaţie", a spus Bumacov.

Potrivit lui, cei 10 agenţi economici, al căror export a fost sistat pentru neconformitatea produselor exportate pe piaţa rusă, nu au fost incluşi în lista prezentată la Rosselhoznadzor.

De asemenea, Moldova a obţinut dreptul să exporte carne de porc în Federaţia Rusă.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a spus că în Moldova există supraproducţie de carne de porc, de aceea preţul de achiziţie a acesteia în masă vie constituie 23-24 lei pentru un kg.

"Însă chiar şi aşa, preţul de comercializare a cărnii de porc pe piaţă de circa 80-100 lei pentru un kg este prea mare, ceea ce nu este normal. Consumul de carne pe cap de locuitor trebuie să fie de circa 75 kg anual, însă la moment în Moldova un locuitor consumă în jur de 30-35 kg de carne", a spus Bumacov.

El a menţionat că piaţa cărnii în Moldova este monopolizată, iar în acest condiţii agenţii economici trebuie să fie ajutaţi să-şi poată exporta direct carnea de porc în alte ţări fără intermediari.

Aproape 80% din producţia de fructe şi legume din Moldova este exportată în Federaţia Rusă. În anul 2010 Moldova a exportat în Rusia aproximativ 300 mii tone de fructe şi legume, în special mere.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 

T