Integrare europeană

Europenii au identificat sectoarele cu probleme ale justiţiei moldoveneşti

Cele mai ineficiente sectoare ale justiţiei moldoveneşti sunt instanţele judecătoreşti, procuratura şi organele de urmărire penală. Despre aceasta se menţionează în raportul experţilor UE de monitorizare şi identificare a sectoarelor cu probleme în domeniu justiţiei din Republica Moldova.
Info-Prim Neo, 8 iulie 2011, 13:41

Echipa de experţi europeni, condusă de Dovydas Vitkauskas, a menţionat că problemele fundamentale cu care se confruntă sectorul justiţiei din Moldova ar putea fi grupate în cinci domenii generale: dialogul sectorial la nivelul intern şi extern; eficienţa instanţelor judecătoreşti; eficienţa şi independenţa investigării prejudiciare şi a urmăririi penale; accesul la justiţiei şi instrumentele instituţionale juridice; practicele de combatere a corupţiei.

Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, ambasadorul Dirk Schuebel, a menţionat în cadrul prezentării raportului că UE încearcă să faciliteze cât este posibil procesul de reformare a justiţiei. „ Într-o Moldovă cu adevărat democratică şi cu aspiraţii la integrare europeană trebuie să existe un sistem de justiţie independent şi eficient, care va impulsiona şi economia naţională. Totuşi, aceasta se poate atinge doar în baza angajamentelor serioase ale politicienilor şi magistraţilor", a declarat Dirk Schuebel.

Potrivit ambasadorului, o justiţie corectă şi independentă, care poate lupta cu corupţia, este o condiţiei importanţă şi pentru procesul de liberalizare a vizelor. „Uniunea Europeană va sprijini Moldova în realizarea acestei sarcini complicate, dar acest sprijin va depinde direct de progresul atins de Moldova", a mai spus Dirk Schuebel.

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a menţionat că raportul de evaluare în sectorul justiţiei, realizat de experţii europeni, este o parte din sprijinul oferit de Uniunea Europeană Guvernului Republicii Moldova. „Existenţa unui astfel de raport face posibilă o imagine clară pentru noi, cei din Republica Moldova. Avem o viziune din afară a problemelor care există şi cu siguranţă ne va permite să intervenim prompt acolo unde soluţiile nu trebuie să întârzie", a declarat ministrul justiţiei. Ministrul a mai spus că raportul în cauză a fost pus la baza Strategiei de reformare a sectorului justiţiei din Republica Moldova.

Ministerul Justiţiei a finalizat prima etapă de elaborare a strategiei, prezentând versiunea preliminară a documentului. Strategia este fundamentată de şapte piloni de bază: sistemul judecătoresc, justiţia penală, accesul la justiţie şi executarea justiţiei, consolidarea integrităţii actorilor din justiţie, contribuirea justiţiei la creşterea economică, respectarea drepturilor omului, asigurarea unui sector al justiţiei bine coordonat şi responsabil.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 

T