Economic

"MOLDOVAGAZ" se pregăteşte de o reorganizare de amploare

SA "Moldovagaz" intenţionează să desfăşoare o reorganizare prin alipirea celor 13 întreprinderi subordonate, paralel fiind create întreprinderi specializate de transportare, distribuţie şi furnizare a gazelor naturale.
INFOTAG, 8 iulie 2011, 17:24

Responsabili din cadrul administraţiei întreprinderii moldo-ruse au relatat pentru INFOTAG că acest lucru este determinat de necesitatea reducerii cheltuielilor permanente ale companiei, sporirii eficacităţii administrării complexului de gaze, precum şi conformării structurii sale cerinţelor legislaţiei Republicii Moldova.

Măsura prevede, de asemenea, modificarea structurii existente de proprietate a complexului patrimonial, revizuirea sistemului existent de relaţii contractuale, consolidarea fluxurilor băneşti şi redistribuirea responsabilităţilor funcţionale în interiorul grupului de întreprinderi SA "Moldovagaz".

Întru atingerea scopurilor trasate a fost elaborată şi coordonată cu acţionarii majoritari, precum şi cu Consiliul de observatori Concepţia de reorganizare a structurii complexului de gaze SA "Moldovagaz". Pentru elaborarea Concepţiei vizate a fost antrenată compania independentă de consulting SAÎ "Agenţia Investiţii Directe".

Se preconizează că reorganizarea va permite distribuirea funcţională a responsabilităţilor în interiorul grupului SA "Moldovagaz", conform direcţiilor de activitate, potrivit normelor legislaţiilor RM şi Comunităţii Europene în domeniul distribuţiei gazelor; optimizarea componenţei, structurii şi numărului de personal la întreprinderile afiliate; reducerea cheltuielilor stabile şi sporirea nivelului de transparenţă financiară a activităţii companiilor din grupul "Moldovagaz", în rezultatul distribuirii complete a veniturilor şi cheltuielilor, începând cu anul 2013; intensificarea controlului din partea "Moldovagaz" asupra activităţii companiilor afiliate; stabilirea standardelor unice în administrarea corporativă, unificarea sistemului de control şi gestiune; creşterea calităţii serviciilor prestate.

Potrivit calculelor preliminare, în urma optimizării numărului de personal administrativ şi reducerii costurilor, se preconizează o reducere a cheltuielilor întreprinderii cu 20-25 mil. lei pe an, ceea ce va influenţa "asupra micşorării costului final al livrării şi distribuirii gazelor naturale pentru consumatorii finali".

În februarie Serviciul de securitate internă al SA "Moldovagaz" a depistat o schemă de falsificare a conturilor de plată a populaţiei pentru gazul livrat de "Chişinău-Gaz". În cadrul anchetei s-a stabilit că în această schemă au fost implicaţi circa 2,5 mii de clienţi, care au plătit autorilor schemei doar o parte din plata prevăzută în facturi. Banii achitaţi însă nu au ajuns la "Chişinău-Gaz", fapt ce a dus la creşterea datoriei debitoare. Este vorba de 32 mil. lei, pe care acum datornicii le achită. Procuratura Generală a intentat o cauză penală pentru escrocherie la întreprindere. Au fost reţinute câteva persoane bănuite de implicare în schema frauduloasă, inclusiv contabila de la "Chişinău-Gaz".

Managerul "Moldovagaz", Alexandr Gusev, este convins că astfel de încălcări au fost admise doar la o singură întreprindere afiliată şi, pentru a preveni asemenea lucruri pe viitor, el intenţionează să achiziţioneze şi să instaleze un nou sistem informaţional, care unele evidenţa contabilă a întreprinderii şi baza de date a consumatorilor.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 

T