Social

Noi reguli de acces în sediul şi sălile de judecată ale C.S.J.

Raisa Botezatu , care asigură interimatul preşedinţiei Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), a emis, luni, o dispoziţie „Cu privire la accesul în sediile CSJ” , inclusiv a reprezentanţilor mass media.
MONITOR MEDIA, 12 iulie 2011, 09:59

Documentul a fost semnat de Boteazatu în scopul asigurării unui mai mare grad de independenţă, imparţialitate şi inamovibilitatea a magistraţilor.

În dispoziţia care a intrat în vigoare de luni, 11 iulie, accesul fără legitimare în CSJ este permis doar judecătorilor Curţii şi membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar restul angajaţilor instituţiei vor intra la prezentarea legitimaţiilor de serviciu sau a permiselor temporare. Accesul judecătorilor şi altor funcţionari din curţile de apel şi judecătorii este permis doar pentru chestiuni de serviciu şi la prezentarea legitimaţiilor de serviciu.

Potrivit documentului, accesul persoanelor cu funcţii de demnitate publică şi al funcţionarilor publici din instituţii extrajudiciare este permis doar în cadrul întrevederilor oficiale, la prezentarea legitimaţiilor de serviciu şi cu însoţirea funcţionarului responsabil din Secţia protocol şi relaţii externe.

Este strict interzis persoanelor străine în birourile de serviciu ale judecătorilor şi personalului instituţiei. Participanţii la proces şi alte persoane interesate de desfăşurarea şedinţelor judiciare, inclusiv jurnaliştii, au acces doar în sălile de judecată, în sălile de audienţă şi în sala de şedinţă a CSM, stipulează dispoziţia citată.

Toate persoanele care intră în CSJ, cu excepţia magistraţilor de la această instituţie şi membrilor CSM, vor fi supuse verificărilor prin detectorul de metale.

Documentul, care conţine 18 puncte, obligă unitatea de pază să informeze în regim de urgenţă şeful aparatului preşedintelui CSJ despre toate incidentele aferente accesului în sediile Curţii pe care le va investiga şi le va raporta preşedintelui Curţii.

 

T