Integrare europeană

România recomandă AIE să consume mai puţină energie pentru disputele interne

Alianţa pentru Integrare Europeană ar trebui să consume mai puţină energie pentru disputele interne, în schimb ar trebui să o concentreze pentru reformarea statului. Declaraţia a fost făcută luni, într-un interviu pentru publicaţia românească Gîndul, de către ministrul român de Externe, Teodor Baconschi.
INFOTAG, 12 iulie 2011, 10:13

Diplomatul a menţionat că "Alianţa de la Chişinău trebuie să rămână unită pentru continuarea reformelor pro-europene în ţară".

"Mesajul României şi al prietenilor R. Moldova din Uniunea Europeană este clar: Alianţa trebuie să rămână unită. Este nevoie de mai puţină energie consumată în dispute interne şi de mai multă concentrare pe reformarea statului. România acordă tot sprijinul pe linia ministerelor, a agenţiilor guvernamentale pentru realizarea reforme europene în R. Moldova. Dacă Alianţa rămâne unită, dacă Guvernul Filat continuă cu acelaşi program de guvernare, sunt optimist cu privire la viitorul european al R. Moldova", a spus Baconschi.

Şeful diplomaţiei româneşti consideră că există posibilitatea revenirii Partidului Comuniştilor la putere.

"Asta nu face însă mai puţin evidente provocările pe care elita politică de la Chişinău trebuie să şi le asume: lipsa unui preşedinte, imposibilitatea de a găsi o soluţie la această problemă, riscul alegerilor parlamentare anticipate, precum şi obiectivul de a menţine la guvernare actuala coaliţie pro-europeană şi reformistă. Într-o democraţie emergentă este obligatoriu ca forţele politice orientate spre dialogul cu UE să îşi menţină coerenţa", susţine Baconschi.

Referitor la diferendul transnistrean, ministrul presupune că reluarea negocierilor în formatul 5+2 va fi amânată.

"Sperăm că Rusia va fi determinată ca următoarea rundă, din septembrie probabil, să fie un succes. Nu sunt însă foarte optimist că va fi aşa, pentru că în toamnă începe campania electorală în Transnistria şi se apropie alegerile parlamentare din Rusia", a punctat Baconschi.

Potrivit lui, "Uniunea Europeană ar trebui să se implice mai mult în negocieri, Germania cu titlu individual a făcut-o deja".

"Persistenţa acestui conflict îngheţat şi a unor trupe de ocupaţie în vecinătatea estică a UE penalizează economic întreaga zonă, menţine un focar potenţial de instabilitate regională şi nu aduce avantaje nici uneia dintre părţi", a adăugat el.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 

T