Social

Protest cu îmbrânceli în centul capitalei

Peste 100 de vânzători de flori au blocat marţi, 12 iulie, pentru aproape 20 de minute, bulevardul Ştefan cel Mare, în perimetru străzilor Puşkin şi Bănulescu Bodoni. Oamenii protestează în legătură cu faptul că legea îi obligă să deschidă firme individuale şi să elibereze bonuri de casă la vânzarea florilor. Încercarea poliţiştilor de a debloca strada s-a soldat cu altercaţii. Protestatarii s-au îmbrâncit cu oamenii legii, iar mai multe persoane, din ambele părţi, au căzut pe jos.
Info-Prim Neo, 12 iulie 2011, 15:52

„Vrem patentă. E nevoie de cheltuieli suplimentare pentru a avea aparat de casă, da noi nu putem lucra cu el. Nu avem condiţii pentru aparatul de casă, dar nici om care să stea lângă acesta. Numai vineri ne-au pus 8 mii de lei amendă, dar eu sunt invalidă grupa a III-a, de unde să îi achit aceşti bani. Noi cerem să activăm în baza patentelor şi sperăm că vom avea un răspuns de la conducere, doar pentru asta şi i-am votat? ", a spus Valentina Sârghi, vânzătoare de flori la Piaţa Docuceaev.

Protestatarii ameninţă că vor continua protestele dacă nu autorităţile nu vor avea un răspuns la solicitările pe care le au. „Vrem să lucrăm liber în ţara noastră, să creştem şi să vindem o floare. Ei trebuie să înţeleagă că noi nu putem să activăm în baza unei întreprinderi, nu putem bate fiecare floare prin aparatul de casă. Dimineaţa strângi flori şi până seara ele se usucă. Noi nu putem bate fiecare bucăţică de fundiţă prin casă atunci când împachetăm florile. Noi vrem să ne hotărască întrebarea noastră, noi suntem cetăţeni şi vrem să lucrăm liber în ţara noastră ", a afirmat Valentina Ţăranu, vânzătoare de flori din Bălţi.

Viceprimarul Mihai Furtună, prezent la faţa locului, a dat asigurări protestatarilor că începând cu ziua de azi nu li se vor mai aplica amenzi pentru faptul că le lipseşte aparatul de casă. „Am venit cu propuneri către comisia parlamentară de profil, unde va fi modificat cadrul legal cu privire la patentă. Anumite genuri de activitate vor fi schimbate şi veţi avea posibilitate să activaţi în baza patentei. Cei care comercializează flori vor activa în bază de patentă. Este deja acceptată de către comisia parlamentară, va fi modificată în timpul apropiat şi nimeni nu vă va teroriza la locurile de muncă. Începând cu ziua de azi vom conveni cu toate structurile care verifică să nu vă pună amenzi", le-a promis protestatarilor viceprimarul Mihai Furtună.

Pe de altă parte, comercianţii de flori s-au arătat sceptici. Ei spun că vor bloca bulevardul Ştefan cel Mare în continuare dacă nu se va găsi o soluţie.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 

T