Social

Mediul academic şi societatea civilă iau măsuri pentru protecţia monumentelor

Mediul academic şi societatea civilă cer Procuraturii Generale şi Ministerului Afacerilor Interne să efectueze o anchetă asupra tuturor cazurilor de demolare ilegală de imobile de la începutul anului curent.
Info-Prim Neo, 13 iulie 2011, 10:11

Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, parte a grupului de iniţiativă „Poştaşii Chişinăului", a declarat pentru Info-Prim Neo că subiectul a fost discutat, marţi, la o şedinţă la Academia de Ştiinţe a Moldovei, iar participanţii la discuţii au decis să facă un demers comun către cele două organe de drept.

În paralel, Ministerului Educaţiei i se va propune să introducă în curricula universitară a facultăţilor de arhitectură mai multe lecţii privind restaurarea monumentelor. O altă iniţiativă este crearea unei specialităţi noi în cadrul facultăţilor de arhitectură - de restaurare a monumentelor. „Accentul trebuie pus pe sistemul de educaţie, pentru că la noi există şi o problemă de mentalitate, nu se conştientizează valoarea monumentului. Respectiv, mesajul trebuie să vină de pe băncile universităţii", a menţionat Ion Ştefăniţă.

Potrivit directorului Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, este nevoie de crearea instituţiilor pentru buna administrare a patrimoniului cultural, care vor stopa ritmul alert de demolare a monumentelor arhitecturale. „Este necesar să fie impus moratoriu, printr-o hotărâre de Guvern, asupra demolării acestor imobile. De asemenea, e nevoie de o monitorizare mai strictă a autorizaţiilor de desfiinţare, eliberate de către Direcţia municipală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare. Nicio instituţie din administraţia publică locală nu are dreptul să elibereze o autorizaţie de demolare a unui imobil inclus în Registrul monumentelor. Întrucât Registrul a fost aprobat de către Parlament, nu de o direcţie", a menţionat Ion Ştefăniţă.

De la începutul anului curent, în Chişinău au fost demolate şase monumente de importanţă locală şi naţională. Din 1993 până acum, peste 80 de demolări au avut loc în centrul istoric al oraşului Chişinău şi peste 155 de intervenţii degradante.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 

T