Social

O nouă instituţie în cadrul IPNA Teleradio Moldova

“Instituţia Ombudsman-ului ar putea fi instituită, oficial, într-o perioada de cel mult 1 an”, a declarat Eugen Rîbca, Preşedintele Consiliului de Observatori al Companiei Publice Teleradio Moldova, în cadrul Conferinţei Naţionale „Ombudsmanul serviciului public de radio şi televiziune”, organizată de APEL în perioada 11-12 iulie 2011.
Diana Moraru, CJI, 13 iulie 2011, 16:21

"Pentru moment, se înţelege foarte vag tot ce ţine de această instituţie, însă totul depinde de noi", a declarat Alexandru Dorogan, director Radio Moldova. El a accentuat importanţa funcției Ombudsman-ului în contextul procesului de transformare a instituţiei radioteleviziunii in una credibilă şi transparentă.

Introducerea în ce priveşte istoria şi evoluţia serviciului Ombudsman-ului a fost făcută de Dominique Burg, mediator Radio France Internationale. Potrivit ei, pentru prima dată s-a vorbit despre un mediator al presei abia în 1967, în Franţa funcţia de mediator fiind creată în 1998.

Eugen Rîbca, Preşedintele Consiliului de Observatori al Companiei Publice Teleradio Moldova, a menţionat că, la momentul de faţă, nu există impedimente pentru instituirea Ombudsman-ului.

Despre experienţa Estoniei în acest domeniu a vorbit Tarmu Tammerk, reprezentant al Estonian Broadcasting Corporation. El a mărturisit că persoana angajată în acest serviciu trebuie să fie una foarte bine informată, cu studii jurnalistice şi să posede calitățile unui diplomat. Ombudsman-ul nu poate fi sancţionat sau să sancţioneze pe cineva. De asemenea este benefic această instituţie sa fie stipulată în lege. Tarmu Tammerk a mai precizat că specialistul are nevoie de protecţie din partea companiei în care activează, ceea ce presupune ca acesta lucrează independent.

În cadrul evenimentului au ţinut discursuri Ion Bunduchi şi Annette Gonţa, experţi APEL, care a avut şi rolul de moderatori al conferinţei, Angela Sîrbu - director Tv Moldova 1, Corina Fusu - Vicepreşedintele Comisiei de Specialitate in cadrul Parlamentului RM.

 

T