Integrare europeană

Ambiţiile europene ale Moldovei pot fi realizate doar în condiţii de stabilitate politică - Dalia Grybauskaite

Ambiţiile europene ale Moldovei pot fi realizate doar în condiţii de stabilitate politică. O declaraţie în acest sens a făcut, miercuri, în cadrul unei întrevederi cu preşedintele interimar Marian Lupu, preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, care se află la Chişinău într-o vizită oficială.
INFOTAG, 14 iulie 2011, 11:39

Potrivit serviciului de presă al şefului statului, ea a subliniat că Uniunea Europeană este pregătită să discute liberalizarea regimului de vize, Acordul de liber schimb, însă doar în situaţia în care Moldova va îndeplini condiţiile şi temele pentru acasă.

Dalia Grybauskaite a reiterat că Lituania sprijină aspiraţiile europene ale Moldovei, căci experţii lituanieni sunt prezenţi deja în Moldova şi acordă ajutor în implementarea reformelor în domeniul judiciar, serviciul vamal, fitosanitar, sectorul agricol.

Marian Lupu şi-a exprimat convingerea că pe durata deţinerii de către Lituania a preşedinţiei OSCE, se va reuşi rezolvarea mai multor probleme, inclusiv reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2.

Consolidarea relaţiilor bilaterale dintre Moldova şi Lituania şi valorificarea potenţialului economic moldo-lituanian a devenit subiect de discuţie la întrevederea preşedintelui Lituaniei cu prim-ministrul Vladimir Filat.
Premierul a spus că "Republica Moldova este implicată într-un amplu proces de reforme profunde. Nu este un proces uşor, dar necesar".

"Experienţa Lituaniei este relevantă pentru Moldova şi mizăm pe suportul Dvs. în procesul de reformare a ţării noastre", a precizat Filat.

Dalia Grybauskaite a spus că Lituania a trecut prin procese similare în calea spre UE şi este dispusă să-şi împărtăşească experienţa.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 

T