Integrare europeană

UE a transmis Moldovei proiectul Acordului privind Spaţiul Aerian Comun

Negociatorul-şef din partea Uniunii Europene, Klaus Geil, a transmis Republicii Moldova proiectul Acordului privind Spaţiul Aerian Comun, iar în următoarele zile acesta va fi prezentat pentru consultări tuturor instituţiilor vizate, dar şi reprezentanţilor societăţii civile, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.
Info-Prim Neo, 14 iulie 2011, 17:58

„Comisia Europeană a propus negocierea Acordului privind spaţiul Aerian Comun după modelul Georgiei, deoarece acesta presupune o procedură mai rapidă de implementare în comparaţie cu modelul Acordului Multilateral privind Spaţiul Aerian Comun European, care impune o serie de precondiţii ce urmează a fi realizate până la implementarea lui", a menţionat secretarul general al Guvernului, Victor Bodiu, negociatorul-şef din partea Republicii Moldova

Viitorul Acord privind Spaţiul Aerian Comun UE - Republica Moldova va menţine statutul independent al Autorităţii Aeronautice Civile din Moldova, eliminând astfel o serie de riscuri semnalate de ASAC privind posibile stopări nemotivate la sol a operatorilor naţionali. De asemenea, Acordul va oferi câmp de manevră pentru utilizarea, cu limitare geografică, a flotei de tip sovietic.

„Obiectivul grupului nostru de negocieri este de a semna cu UE un Acord privind Spaţiul Aerian Comun, care să asigure atingerea obiectivelor de guvernare în partea ce ţine de transportul aerian, dar, în acelaşi timp, să identifice soluţii constructive şi să respecte interesele tuturor membrilor din domeniul transportului aerian din Republica Moldova", a spus Victor Bodiu.

Negocierile cu reprezentanţii Comisiei Europene urmează să aibă loc în trei runde. Prima întâlnire va avea loc în perioada 27-28 iulie 2011 la Chişinău, următoarele fiind programate pentru lunile septembrie şi noiembrie ale anului curent.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 

T