Social

Incident cu doi jurnalişti români la graniţa moldo-ucraineană

Doi jurnalişti din România, de la „Radio România” şi „Jurnalul Naţional”, au fost întorşi, sâmbătă, 16 iulie, spre România de la punctul trecere a graniţei moldo-ucrainene „Giurgiuleşti-Reni”.
MONITOR MEDIA, 18 iulie 2011, 09:37

Jurnaliştii Valentin Ţigău (RR) şi Simona Lazăr (JN) făceau parte dintr-un grup de şase jurnalişti români care se îndrepta spre Ismail (Ucraina), pentru a participa la sfinţirea unei biserici româneşti în satul Kamâşovka (cunoscut în trecut cu denumire Hagi Curda). Celorlalţi patru jurnalişti li s-a permis să treacă graniţa, după verificări îndelungate, notează presa de la Bucureşti.

Autorităţile ucrainene le-a comunicat soţilor Ţigău şi Lazăr că au interdicţie de a intra în Ucraina din 2009, pe o perioadă de cinci ani.

Cei doi au fost expulzaţi în R. Moldova, după care au mers în România. Ulterior, jurnaliştii au spus că au avut această interdicţie fără ca să ştie. În 2009, după cum a spus Simona Lazăr, ambii au scris în „JN" un şir de reportaje culturale din Basarabia de Sud despre intelectuali români, preoţi şi ansambluri folclorice.

Jurnalistul Valetin Ţigău (59 de ani) a finisat doctoratul în jurnalism şi ştiinţele comunicării la Universitatea din Chişinău (R. Moldova), în 2005.

 

T