Social

Sindicatele cer să fie luate măsuri de protejare a salariaţilor pe vreme caniculară

La temperaturi de peste + 30 de grade Celsius, legislaţia naţională îi obliga pe patroni să redusă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, să asigure ventilaţia la locul de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus. Atenţionarea este emisă de către Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova, care solicită agenţilor economici să asigure toate măsurile prevăzute de legislaţie în vederea protejării salariaţilor în perioada caniculară.
Info-Prim Neo, 19 iulie 2011, 13:11

Totodată, menţionează sindicaliştii, în perioada caniculară, angajaţilor trebuie să li se ofere cate 2-4 litri/persoană de apă carbogazoasă salină sau minerală, să li se asigure echipament individual de protecţie şi duşuri. Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor, sunt în drept să decidă reducerea programului de lucru în perioada caniculară.

Sindicatele mai recomandă patronilor să asigure din timp examenul medical al angajaţilor, pentru a depista contraindicaţiile pentru munca la temperaturi ridicate şi a le reface programul de muncă după posibilităţi.

În acest context, CNSM solicită organelor abilitate să întreprindă controale şi alte măsuri pentru a-i depista şi pedepsi pe patronii care nu respectă prevederile legale de protecţie a angajaţilor în perioada caniculară. Salariaţii pot apela Linia Fierbinte a sindicatelor pentru a semnala încălcări în acest sens. Numărul Liniei Fierbinţi este 23-40-90. Linia este disponibilă non-stop.

Legislaţia naţională prevede ca angajatorii care nu întreprind măsuri de protecţie împotriva caniculei, riscă să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 80 şi 500 de unităţi convenţionale.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 

T