Integrare europeană

Standarde europene: În magazine vom găsi nu doar carne de viţel sau vită, ci şi carne de tineret bovin

Agenţii economici vor fi obligaţi la fiecare etapă de producere, import şi comercializare a cărnii de bovină să indice pe etichetă sexul şi vârsta animalelor sacrificare. Modificări în acest sens la Norma sanitar-veterinară au fost aprobate de către Guvern.
Info-Prim Neo, 21 iulie 2011, 14:34

În cazul animalelor sacrificate la 8 luni şi mai tinere denumirea comercială aplicată va fi „carne de viţel". În cazul animalelor sacrificate la o vârstă mai mare de 8 luni, dar mai mică de 12 luni, denumirea comercială aplicată va fi „carne de tineret bovin". Iar în cazul sacrificării animalelor mai mari de un an pe etichete va fi trecută denumirea comercială „carne de vită", cu specificarea sexului animalelor (femelă, mascul) şi dacă acestea s-au aflat sau nu în perioada de reproducţie.

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a spus că acest produs, carnea de bovine şi de mânzat, are calităţi specifice şi informaţia respectivă trebuie să fie cunoscută de către consumator, ea fiind determinată de normele europene ale siguranţei alimentare. „Completările propuse sunt întru conformarea la standardele aplicate în UE în acest domeniu şi se încadrează în sistemul unic de identificare şi înregistrare a animalelor, asigurând trasabilitatea acestora şi a produselor de origine animală", a declarat ministrul.

Vasile Bumacov a insistat că este foarte important să fie respectate aceste cerinţe la producerea, importul şi comercializarea cărnii de bovină atât pe piaţa internă, cât şi în perspectiva valorificării cotelor la exportul produselor de origine animală oferite Moldovei de UE în cadrul preferinţelor comerciale autonome, dar şi în perspectiva obţinerii de către Republica Moldova a statutului de ţară-terţă la exportul de produse de origine animală pe piaţa ţărilor UE.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 

T