Economic

Parlamentul a prelungit mandatul Comisiei de anchetă privind taxele pentru cazinouri

Parlamentul a prelungit pentru a doua oară mandatul Comisiei de anchetă privind taxele pentru cazinouri.
INFOTAG, 21 iulie 2011, 17:26

Deputaţii au adoptat în şedinţa de joi o hotărâre prin care Comisia va fi desfiinţată la prezentarea raportului, astfel încât mandatul ei să nu fie prelungit la nesfârșit. Termenul limită de prezentare a raportului este 1 octombrie 2011.

Deputaţii au ales-o pe democrata Raisa Apolschi în funcţia de preşedinte al Comisiei, odată ce fosta preşedintă, comunista Zinaida Chistruga, a renunţat la această funcţie. Speakerul Marian Lupu a menţionat că Apolschi va beneficia de gardă de corp, în caz că unii deputaţi vor face presiuni asupra ei.

"Comisia are deja un raport, îl definitivăm şi până săptămâna viitoare putem să-l prezentăm în Parlament. Este inoportună strămutarea audierii raportului pentru sesiunea de toamnă-iarnă, pentru că avem de a face cu un subiect de rezonanţă", a spus liberalul Valeriu Munteanu.

Potrivit lui, liberal-democraţii vor să tergiverseze adoptarea raportului.

"Ei motivează că trebuie audiate în mod repetat un şir de persoane, eu însă nu cred că aceste persoane ne vor spune ceva nou", a opinat el.

Deputatul liberal-democrat, Veaceslav Ioniţă, susţine că liberalii vor să grăbească ancheta pentru a trece cu vederea unele aspecte, precum că Mihai Ghimpu este unica persoană care a semnat de două ori legea cu cifre eronate.

"Eu nu înţeleg de ce se grăbesc liberalii. Aceştia susţin că au raportul pregătit, dar cum se explică faptul că, până în prezent, încă nu a fost audiat ex-deputatul Veaceslav Untilă, autorul amendamentului introdus eronat în lege?", s-a întrebat el.

Liderul fracţiunii democraţilor, Dumitru Diacov, susţine că toţi cei implicaţi în scandalul privind taxele pentru întreţinerea cazinourilor trebuie să-şi dea demisia.

"Toate persoanele care au avut legătură cu adoptarea acestui document greşit trebuie să se pedepsească singuri, să-şi dea demisia aşa cum o fac politicienii în ţările occidentale cînd ajung în cazuri similare", a spus Diacov.

INFOTAG precizează: Comisia de anchetă pentru elucidarea vinovaţilor în prejudicierea statului cu 6 mil. lei la aprobarea taxelor pentru întreţinerea cazinourilor a fost formată în aprilie, iar în mai aceasta trebuia să-şi prezinte raportul. Termenul a fost însă prelungit până la 15 iulie curent.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 

T