Social

Moldova are strategie naţională anticorupţie

Parlamentul a adoptat în şedinţa de joi Strategia Naţională Anticorupţie pentru anii 2011-2013. Deputaţii au obligat Guvernul să prezinte în termen de trei luni Planul de Acţiuni pentru realizarea Strategiei.
INFOTAG, 22 iulie 2011, 11:14

Directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), Viorel Chetraru, a menţionat că printre obiectivele Strategiei se numără: constituirea Comisiei de Etică responsabilă de averile demnitarilor, sporirea transparenţei instituţiilor publice, încurajarea jurnalismului de investigaţie, sporirea independenţei judecătorilor, procurorilor şi colaboratorilor CCCEC faţă de politic, precum şi asigurarea lor financiară la nivel.

Potrivit lui, persoanele implicate în acte de corupţie, inclusiv cei care se bucură de imunităţi legale, vor fi private de dreptul de a ocupa anumite funcţii. De asemenea, ele vor repara prejudiciul cauzat prin infracţiunea comisă sau li se va confisca averile.

"Dorim să transformăm corupţia dintr-o activitate avantajoasă şi puţin riscantă intr-o activitate dezavantajoasă şi foarte riscantă. Implementarea Strategiei Anticorupţie va contribui la reducerea toleranţei faţă de corupţie şi consolidarea capacităţilor organelor de drept de a contracara corupţia", a spus el.

Potrivit Indicelui de Percepere a Corupţiei, calculat anual de Transparency International, comunitatea internaţională percepe R. Moldova ca pe o ţară în care corupţia este foarte răspândită. În Moldova anului 2010, valoarea acestui indice pe o scară de la 0 la 10, în care valorile mai mici indică o răspândire mai mare a corupţiei, a fost estimat cu 2,9 puncte.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 

T