Social

Reforma în educaţie trezeşte dispute aprinse

Discuţii aprinse în cadrul audierilor publice cu privire la reforma în educaţie. Ministrul educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a declarat că reforma este absolut necesară pentru a spori calitatea serviciilor educaţionale şi a promova creşterea economică durabilă. Pe de altă parte, mai mulţi deputaţi comunişti au declarat că această reformă nu prevede altceva decât profesori lăsaţi fără locuri de muncă şi şcoli închise.
DECA-press, 22 iulie 2011, 11:27

Audierile au fost organizate de către Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media. Ministrul educaţiei a declarat că această reformă structurală era necesară de mai mult timp, doar că fosta guvernare nu a îndrăznit să o facă. Fără această reformă, Republica Moldova nu are şanse să devină o ţară prosperă.

Mihail Şleahtiţchi a menţionat că la baza programului de reformă se află experienţa acumulată în cadrul implementării proiectului „Educaţie de calitate în mediul rural din Moldova". Proiectul pilot, iniţiat în două raioane, Căuşeni şi Râşcani, începând cu ianuarie 2010, s-a dovedit a fi un exerciţiu de succes pentru Republica Moldova. ,,În prezent se lucrează asupra extinderii formulei noi de finanţare şi autonomiei şcolare în alte 9 raioane ale ţării şi municipiile Chişinău şi Bălţi, începând cu ianuarie 2012. Următorul pas necesar este extinderea la nivel naţional, planificată pentru 2013", a comunicat ministrul.

Prezenţi la audieri, deputatul PCRM Alexandr Petkov, membru al Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, şi colegul său de fracţiune, Grigore Petrenco, au declarat că această reformă nu prevede altceva decât închiderea şcolilor şi eliberarea din funcţie a profesorilor.

,,Această reorganizare a 220 de şcoli, de la 1 septembrie 2011, este o chestiune politică. După părerea noastră, închiderea şcolilor va duce la degradarea sistemului de învăţământ, va duce la creşterea analfabetismului. Închiderea şcolilor din sate va duce la creşterea numărului copiilor care nu vor avea acces la studii, dar şi la distrugerea infrastructurii", a declarat Grigore Petrenco.

Deputatul comunist a mai spus că atât el, cât şi colegii săi de fracţiune, vor să vadă o listă cu cifre concrete, câţi profesori vor fi eliberaţi din funcţie în urma acestei reforme şi a solicitat ca această listă să fie publicată în mod de urgenţă. ,,Cetăţenii trebuie să ştie, de la 1 septembrie şcoala lor va funcţiona sau nu", a subliniat parlamentarul.

Colegul său, Alexandr Petkov, a propus ca Hotărârea de Guvern privind reforma în educaţie să fie întoarsă la Guvern pentru revizuire, dar propunerea nu a fost supusă votului.

La audieri au participat şi reprezentanţi ai direcţiilor de învăţământ din cele două raioane unde s-a implementat proiectul-pilot, Căuşeni şi Râşcani, precum şi din municipiile şi raioanele pentru care se preconizează extinderea reformei structurale - Ştefan Vodă, Criuleni, Leova, Glodeni, municipiul Chişinău. Majoritatea vorbitorilor şi-au exprimat convingerea că reforma nu poate avea decât consecinţe pozitive, iar profesorii, părinţii şi elevii îi vor sesiza avantajele în scurt timp.

Preşedintele comitetului părintesc al liceului din satul Costeşti, raionul Râşcani, Irina Ureche, a declarat că în această instituţie de învăţământ, care a devenit şcoală de circumscripţie şi în care studiază copii şi din alte sate, au fost create condiţii foarte bune pentru elevi. Femeia, care are un copil în clasa a IV-a, susţine că la început copiilor şi părinţilor le-a fost destul de complicat să se adapteze, dar acum văd eficienţa reformei. La audieri a venit şi o elevă din clasa a VIII-a a aceleiaşi instituţii. Fata a spus că locuieşte în satul vecin şi în fiecare zi vine la şcoală cu un autocar, dar drumul nu-i ia mult timp. Eleva spune că în şcoala veche nu a avut condiţiile de studii pe care le are aici.

În Republica Moldova există 1500 de instituţii de învăţământ preuniversitar. Potrivit Ministerului Educaţiei, până în 2013 urmează să fie reorganizate 370 de instituţii. Proiectului ,,Educaţie de calitate în mediul rural din Republica Moldova" este finanţat de Banca Mondială şi are un buget de 10 milioane de dolari.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 

T