Economic

Ministerul Economiei îşi menţine prognoza de creştere economică la nivel de 5%

Ministerul Economiei nu intenţionează, deocamdată, să îşi revadă prognoza de creştere economică pe anul curent. Declaraţia a fost făcută de către vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, solicitat să comenteze pronosticurile făcute de BERD în direcţia majorării procentului de creştere a PIB pe anul curent în ţările europene şi CSI, de la 4,6% la 4,8%, dar şi pericolele ce planează asupra acestei creşteri, determinate de situaţi în unele state din zona euro.
Info-Prim Neo, 25 iulie 2011, 09:35

Valeriu Lazăr menţionat că şi anul trecut a existat o situaţie similară, când în unele ţări din zona euro creşterea a fost destul de modestă, de exemplu în Italia, unde Republica Moldova efectuează un volum substanţial de exporturi şi de unde vin bani sub formă de remitenţe. „În situaţia în care capacitatea de cumpărare în UE nu creşte, consumatorul este mai atent şi la produsele noi. Şi aici produsele moldoveneşti pot câştiga, deoarece raportul dintre preţ - calitate este mai atractiv", a spus vicepremierul.

Potrivit lui Valeriu Lazăr, deşi PIB pe primele trei luni ale anului a înregistrat în Republica Moldova o sporire de 8,4%, anumiţi factori de risc se menţin. „Totuşi, nu aş lega direct probleme care se atestă în zona euro cu situaţia economică din Moldova. S-ar putea să avem şi de câştigat, nu numai de pierdut. În parte, exportatorii moldoveni au şansa să se afirme, să devină mai cunoscuţi, în cazul în care vor livra produse şi servicii de calitate. Dar oricum, până în toamnă nu vom revedea prognoza de creştere economică. Rămânem la aceeaşi cifră de 5% pe anul 2011", a conchis ministrul economiei.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 

T