Politic

Rusia a blocat tentativele de răsfrângere a jurisdicţiei R. Moldova în Transnistria

Poziţia Rusiei în cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean a contribuit la blocarea tentativelor de răsfrângere asupra regiunii transnistrene a jurisdicţiei R. Moldova în chestiuni economice, a anunţat, în cadrul unui briefing la Moscova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexandr Lucaşevici.
INFOTAG, 25 iulie 2011, 17:25

El a menţionat că "acordul cu privire la modul de participare a Transnistriei în cadrul activităţii economice externe este determinat de declaraţiile R. Moldova la negocierile cu Organizaţia Mondială a Comerţului, potrivit cărora Moldova aderă la organizaţie ca la un spaţiu economic unic".

"Mai mult decât atît au fost făcute trimiteri la Memorandumul de la Moscova cu privire la bazele normalizării relaţiilor dintre R. Moldova şi Transnistria din 8 mai 1997, precum şi la alte acorduri vamale", a spus Lucaşevici.

El a recunoscut că înţelegerile dintre R. Moldova şi Ucraina din 2005 cu privire la regulile de control la exportul producţiei din Transnistria, au avut "caracter de blocadă economică pentru regiunea transnistreană, cel puţin iniţial".

Potrivit lui, chiar dacă regimul de control vamal s-a schimbat, întreprinderile din Transnistria au ieşire la piaţa externă.

"Reglementarea acestui regim este obiectul unor consultări dintre Moldova şi Transnistria în cadrul stabilirii măsurilor de încredere, deşi un progres semnificativ în acest sens nu se observă", a recunoscut purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) nu poate fi de acord cu unele aprecieri expuse în comentariul MAE al Federaţiei Ruse cu privire la activitatea economică externă a întreprinderilor din regiunea transnistreană a R. Moldova.

Сitind un comunicat al MAEIE, decizia comună a R. Moldova şi Ucrainei de a introduce la frontiera dintre cele două state un regim vamal nou, nu a avut drept scop crearea aşa-numitei "blocade" sau "extinderea unilaterală a legislaţiei moldoveneşti" asupra regiunii.

"Scopul urmărit a fost de a ajusta operaţiunile de export-import la standardele internaţionale. Pentru a exclude efectele negative asupra agenţilor economici din stânga Nistrului, regimul vamal instituit în 2006 prevede proceduri simplificate de înregistrare a companiilor, mecanism de rambursare a impozitelor percepute, precum şi posibilitatea de a beneficia direct de preferinţele comerciale acordate R. Moldova de UE şi CSI", se spune în document.

Acesta mai precizează că peste 700 de întreprinderi din regiune s-au înregistrat pe lîngă autorităţile moldoveneşti.

"Datele confirmă că relaţiile comerciale ale acestora cu partenerii din exterior se dezvoltă fără impedimente din partea autorităţilor naţionale. Agenţii economici din regiunea transnistreană sînt scutiţi de efectuarea oricăror plăţi în bugetul naţional, cu excepţia cheltuielilor legate de perfectarea vamală şi a certificatelor de origine", se menţionează în comunicat.

MAEIE a reacţionat bolnăvicios la cuvintele purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe cu privire la reprezentanţii administraţiei din regiunea transnistreană, în special la adresarea "conducătorul Transnistriei Igor Smirnov" şi "ministrul afacerilor externe al RMN, Vladimir Iastrebceac"

În documentul părţii moldoveneşti se spune despre necesitatea utilizării terminologiei general acceptate în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea conflictului.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 

T