Integrare europeană

Soluţia pentru conflictele din AIE se află în interior, Dirk Schuebel

Soluţia pentru depăşirea conflictelor din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) se află în interiorul acesteia şi poate fi găsită printr-un dialog consistent şi permanent, a declarat în cadrul unui briefing de presă, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel.
Info-Prim Neo, 26 iulie 2011, 10:27

„Vorbind în termeni generali, câteodată, am impresia că partidele din Alianţă caută mai mult un sfat din afară. Cel mai bun sfat ar fi de fapt să construiască şi să sporească dialogul între ei înşişi, în cadrul Alianţei. Convorbiri, convorbiri, discuţii, discuţii- aceasta este cea mai bună modalitate de a depăşi problemele care există", a spus ambasadorul european.

El a afirmat că aceste confruntări care marchează activitatea AIE sunt fireşti până la o anumită limită. „Cu toate că aceste dispute din cadrul Alianţei nu prea lasă o impresie foarte bună, totuşi, eu pot să vă asigur că aceleaşi dispute au loc în cadrul mai multor state europene la acest moment. Această este o parte a democraţiei, a unei ţări democratice. De fapt, este firesc ca în cadrul unei alianţe, când există o coaliţie, să fie diferite viziuni referitor la anumite aspecte, anumite elemente şi acestea trebuie, desigur, să fie dezbătute, să fie discutate, însă nu trebuie să fie depăşite anumite limite. Mai ales când este vorba despre aprecieri personale, insulte personale, acest lucru trebuie să fie evitat", a spus Dirk Schuebel.

Şeful Delegaţiei UE s-a arătat satisfăcut de mersul reformelor în Republica Moldova în perioada ultimilor doi ani. Apreciarea a fost dată în contextul reformelor interne în calitate de cea mai importantă condiţie pentru suportul UE în procesul de eurointegrare a ţării.

„Eu cred că noi am văzut o activitate cu destul succes a Alianţei în ceea ce priveşte apropierea de UE pe parcursul a aproape doi ani. Am intensificat contactele noastre, vizitele în ambele direcţii, am deschis foarte multe domenii de negocieri de importanţă atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru Uniunea Europeană. Acest lucru ne-a permis să ajungem să ne cunoaştem mai bine şi acesta este un aspect foarte important. Acuma cunoaştem, cred eu, mai bine punctele forte, dar, de asemenea, şi punctele slabe. Aceasta este altă realizare importantă a Alianţei", a afirmat Dirk Schuebel.

El nu a împărtăşit îngrijorările formulate anterior de anumite cercuri politice din ţară, potrivit cărora AIE a adoptat puţine acte legislative legate de procesul de eurointegrare. „În primul rând, multe legi deja au fost aprobate anterior. În al doilea rând, poate nici nu are sens să fie aprobate foarte multe legi, înainte să fie finalizate negocierile pentru Acordul de asociere, fiindcă în aşa caz am putea să fim nevoiţi să modificăm anumite legi", a spus Dirk Schuebel.

Potrivit lui, efectele reformelor efectuate astăzi se vor face resimţite în viitor. „ Multe din activităţile care sunt întreprinse astăzi de Guvern, vor avea efecte doar peste o perioadă anumită. Vorbind chiar în termeni generali, anumite reforme pot să aibă efecte vizibile imediate, dar, de obicei, ele se produc peste o anumită perioadă de timp, peste mai mulţi ani. În discuţiile şi convorbirile pe care eu le port cu cei trei reprezentanţi ai AIE, am avut impresia că toţi sunt foarte interesaţi în păstrarea cursului proeuropean al Republicii Moldova şi, desigur, acest lucru este lăudabil. Şi chiar opoziţia comunistă, cu toate că uneori vin cu anumite comentarii care nu sunt atât de lăudabile, m-au convins, totuşi, în convorbiri, că şi ei continuă să susţină procesul de integrare europeană al Republicii Moldova", a spus şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 

T