Politic

Posibile interese în mass media ale Preşedintelui Comisiei pentru presă

Deputatul PLDM, Chiril Lucinschi , şi-a făcut publică, azi, declaraţia de interese din care reiese, potrivit experţilor, că între funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare pentru presă şi calitatea de asociat sau acţionar în diverse companii media ar putea apare conflicte de interese.
MONITOR MEDIA, 26 iulie 2011, 17:04

Chiril Lucinschi a menţionat în declaraţia de interese personale că este preşedintele Fundaţiei „Europa Liberă - Moldova" şi director al Fundaţiei de Studii Strategice şi Dezvoltare a Relaţiilor Internaţionale „Lucinschi" al cărui preşedinte este tatăl său - cel de-al doilea preşedinte al R. Moldova . Ambele fundaţii au ca domeniu de activitate politicile publice.

În declaraţia sa de interese, preşedintele Comisiei parlamentare pentru presă notează că este acţionar în compania americană EMH inc . unde deţine în prezent acţiuni în valoare de circa 2,5 mil. de lei. Lucinschi este asociat la SC „Media Alianţa" SRL , unde deţine 99% din acţiuni, acestea valorând peste 350 mii de lei. Preşedintele Comisiei parlamentare pentru presă este asociat şi la ÎM „Alkasar Media Services" SRL , unde deţine o cotă de 50% în valoare de 2700 de lei.

Potrivit unor date, EMH (Emerging Media Holdings?) inc. ar fi implicată ca investitor în dezvoltarea canalului TNT Bravo printre ai căror fondatori se numără Chiril Lucinschi. SC „Media Alianţa" SRL, care are drept domeniu activitate publicitatea, serviciile TV şi radio, potrivit „Bloomberg Businessweek", şi-a început activitatea în aprilie 2007. Până atunci compania respectivă avea denumirea de SC „Cabavarum" SRL. Cea de-a treia companie în activitatea căreia este implicat Chiril Lucinschi - ÎM „Alkasar Media Services" SRL - a fost creată de firma rusească „Alkasar Region" , în parteneriat cu grupul american „Emerging Media Holdings" (EMH inc.?), activitatea căreia este axată pe publicitate. În Moldova, potrivit unor surse deschise, „Alkasar Media Services" şi-a început activitatea în august 2008 cu exploatarea potenţialului de publicitate a două canale de televiziune - TV7/NTV şi TNT Bravo .

„Dacă domnul Lucinchi este proprietar al unor structuri media, în special din domeniul audiovizualului, această situaţie ar putea genera, la un moment dat, o situaţie de conflict de interese a dânsului ca proprietar şi, în acelaşi timp, preşedinte al Comisiei parlamentare de specialitate", a declarat Petru Macovei , directorul Asociaţiei Presei Independente, fiind solicitat de Agenţia Monitor Media.

Declaraţia de interes a lui Chiril Lucinschi a fost făcută publică în cadrul Campaniei „Interese la vedere" , realizată de Asociaţia Presei Independente şi Alianţa Anticorupţie . Campania „Interese la vedere" a fost lansată la 6 iulie şi va fi derulată până la sfârşitul anului curent. Demnitarii trebuie să depună declaraţiile în baza Legii privind declararea intereselor, care a fost adoptată la 15 februarie 2008.

 

T