Economic

Brutăriile de stat procură grâu alimentar de la producători la preţul de 3 lei pentru un kilogram

Brutăriile de stat procură grâu alimentar de la producători din roada anului curent la preţul de până la 3 lei pentru un kilogram.
INFOTAG, 26 iulie 2011, 17:55

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a declarat că în următoarea perioadă preţul de achiziţie al grâului va rămâne neschimbat.

"În prezent preţurile la cereale sunt bune. Acesta acoperă cheltuielile care le-au avut producătorii agricoli şi mai rămân bani pentru investiţii. Preţul la grâu este stabilit de către bursele internaţionale, iar Moldova nu are decât să se conformeze noilor preţuri", a specificat ministrul.

El a menţionat că, în general, pentru acest an este preconizată o scădere a preţului de achiziţie a cerealelor, însă este prematur să facem anumite estimări.

"Rusia şi Ucraina, care au un rol foarte important în stabilirea preţului de achiziţie al cerealelor, încă nu au finisat recoltarea. Pe lângă acestea preţul la grâu depinde de cererea ţărilor arabe şi ţările africane", a subliniat Bumacov.

Acesta a menţionat că statul examinează posibilitatea procurării adiţionale a grâului în rezerva de stat.

"Acum preţul la grâu este foarte bun. Deja am făcut apel către toate brutăriile din ţară să se aprovizioneze cu grâu şi să încheie din timp contracte de livrare a grâului şi al făinii, astfel încât să nu ajungem în luna ianuarie şi să fim nevoiţi să sistăm exporturile de grâu pentru că unii au uitat să semneze contracte cu producătorii", a specificat Bumacov.

După cum a relatat anterior INFOTAG cu referire la prognozele Ministerului Agriculturii, în acest an se preconizează recoltarea unei cantităţi de 800 mii tone de grâu de toamnă. În acest fel securitatea alimentară a ţării va fi asigurată, iar posibilităţile de export vor fi de circa 200-250 mii tone de grâu. În acest an au fost semănate cu grâu circa 270 mii ha.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 

T