Integrare europeană

UE acordă ajutor Tiraspolului în condiţii similare cu cele din toată Moldova, Dirk Schuebel

Uniunea Europeană oferă regiunii transnistrene suport în aceleaşi condiţii ca pentru întreaga Republică Moldova, a declarat într-un briefind de presă şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel. Ambasadorul european a infirmat în felul acesta speculaţiile potrivit cărora regiunea transnistreană ar obţine suportul în condiţii mult mai lejere.
Info-Prim Neo, 27 iulie 2011, 15:11

„Avem condiţii similare pentru oferirea suportului atât în adresa Transnistriei, cât şi în adresa altor regiuni. Cu atât mai mult că există încă o condiţie suplimentară şi anume elementul de consolidare a încrederii între cele două maluri, ceea ce înseamnă că partea moldavă trebuie să fie foarte activ implicată, să participe în aceste proiecte care sunt preconizate pentru Transnistria. Şi pot să va spun ca în proiectele pe care le-am urmărit în Transnistria, banii noştri sunt foarte bine utilizaţi exact pentru scopurile pentru care au fost gândiţi iniţial. Pentru a concluziona: noi aveam condiţii egale pentru tot globul în ceea ce priveşte sprijinul nostru şi acest lucru se referă şi la Transnistria", a afirmat Dirk Schuebel.

Ambasadorul european a numit printre motivele nereluării negocierilor oficiale în format „% + 2" lipsa de voinţă din partea tuturor partenerilor de dialog.

„Este adevărat că acest format 5+2 care, apropo, a fost creat abia în 2005, nu a funcţionat, poate, tot atât de eficient, după cum s-au aşteptat cei care l-au creat. Totuşi, eu cred că cei mai importanţi actori care chiar sunt vizaţi de aspectul dat, sunt implicaţi în formatul respectiv. În aceste condiţii, este necesară voinţa tuturor partenerilor pentru a obţine acele rezultate pe care şi le au dorit. Şi, aş zice eu, nu este vizibilă voinţa tuturor la acest moment. În cadrul ultimilor discuţii informale în formatul „5+2", noi am fost asiguraţi că există voinţă din partea tuturor partenerilor. Acum acest lucru trebuie sa fie probat, să fie dovedit prin fapte reale", a declarat Dirk Schuebel.

El şi-a exprimat speranţa că viitoarele alegeri prezidenţiale din Federaţia Rusă nu vor încetini procesul de negocieri pentru soluţionarea conflictului transnistrean.

„Rusia este parte la echipa de negocieri „5+2". Situaţia preelectorală nu este niciodată una ideală, însă este ceva inevitabil, alegerile sunt inevitabile. Cu toate acestea, Rusia este la fel de cointeresată să mişte înainte acest aspect, de aceea sperăm că situaţia preelectorală nu va afecta reluarea convorbirilor oficiale în cazul dat", a şeful Delegaţiei UE la Chişinău.

Dirk Schuebel crede că în cadrul negocierilor oficiale vor fi obţinute progrese, ţinându-se cont de progresele obţinute pe parcursul ultimului an, „în cadrul convorbirilor chiar dacă nu oficiale, dar totuşi directe".

„Nu este un secret, noi am sperat foarte mult că împreună cu alţi parteneri la acest format de negocieri 5+2 că, în cadrul şedinţei din 21 iunie, care a avut loc la Moscova, vom avea capacitatea să formalizăm aceste negocieri. În acelaşi timp, au avut loc anumite evoluţii destul de promiţătoare, de exemplu, a fost reluată diplomaţia de fotbal, de către prim-ministrul Moldovei Filat şi domnul Smirnov. Şi am fost fericit să văd că, imediat după această întâlnire, negociatorii principali, dl Iastrebceak şi dl Carpov, s-au întâlnit din nou la Bender pentru a discuta mai multe aspecte ce ţin de ambele părţi ale râului Nistru. UE va fi foarte fericită să vadă dacă va reuşi reluarea traficului de mărfuri prin intermediul căii ferate prin Transnistria spre Odesa şi poate spre alte destinaţii, la fel ca şi reluarea legăturii telefonice ca rezultat al acestor convorbiri. Suntem pregătiţi şi în cazul acesta să fim alături, să venim cu asistenţa noastră în continuare", a declarat şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 

T