Politic

Regulile de intrare în Moldova pentru cetăţenii ţărilor CSI vor rămâne neschimbate

Regulile de intrare în Moldova pentru cetăţenii ţărilor CSI vor rămâne neschimbate, susţine preşedintele de onoare al Partidului Democrat (PDM), liderul fractiunii parlamentare a PDM, Dumitru Diacov.
INFOTAG, 28 iulie 2011, 11:50

El a relatat că "isteria din unele mass media din ţară şi din CSI privind adoptarea în prima lectură de către Parlament a Legii privind frontiera de stat nu este justificată". "Legea nu afectează regulile de intrare în ţară pentru cetăţenii străini. Aceste norme deja există, iar acum acestea dobândesc forţă juridică. Apropo, acest lucru se face pentru a preîntâmpina eventuale abuzuri din partea grănicerilor", a spus Diacov.

El a reamintit că "Moldova este în proces de negocieri privind liberalizarea regimului de vize cu ţările UE şi solicită ca cetăţenii moldoveni să călătorească fără vize în UE".

"Desigur, există anumite condiţii. Noi trebuie să protejăm teritoriul ţării, care a fost deseori utilizat pentru tranzit ilegal în UE. Aceasta nu înseamnă că regulile stabilite pentru CSI se vor schimba", a remarcat el.

Potrivit lui, grănicerii nu solicită persoanelor din CSI să prezinte multe documente la trecerea frontierei.

"Numai atunci când există suspiciuni cu privire la identitatea cetăţeanului şi scopul călătoriei, grănicerii pot cere documente suplimentare precum rezervarea la hotel. Aceste reguli există peste tot în lume şi sunt specificate în convenţiile internaţionale", a punctat Diacov.

Deputatul a a menţionat că, la adoptarea în prima lectură a legii, cele mai multe discuţii au fost stârnite de articolul ce prevede lista documentelor ce pot fi cerute de grăniceri.

"Proiectul de lege încă nu a fost văzut, dar criticile nu contenesc. Este clar că această campanie a fost inspirat de anumite forţe din Moldova. Sunt sigur că odată cu a doua lectură lucrurile vor deveni clare", a opinat el.

Proiectul de lege prevede că grănicerii pot solicita prezentarea documentelor ce confirmă scopul călătoriei (de afaceri, privată, turism). Aceastea pot fi: invitaţie din partea unei organizaţii, rezervare de hotel, bilet dus-întors, precum şi o descriere a programului de evenimente politice, culturale, ştiinţifice şi sportive la care persoana intenţionează să le ia parte.

Ofiţerul de presă al Ambasadei Rusiei în Moldova, Mihail Malkov, a declarat pentru ziarul "Komsomolskaia Pravda" că "este prea devreme pentru a face comentarii la subiect".

"Dacă Moscova va reacţiona la modificarea regulilor de intrare pe teritoriul RM, atunci autorităţile moldoveneşti şi societatea vor fi notificate. Nu pot comenta legea, odată ce ea încă nu a fost adoptată", a subliniat el.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 

T