Politic

PLDM şi PCRM nu vor să extindă atribuţiile primarului de Chişinău

Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Partidul Comuniştilor (PCRM) nu vor să extindă atribuţiile primarului de Chişinău.
INFOTAG, 28 iulie 2011, 14:47

Comisia juridică, numiri şi imunităţi, a dat miercuri aviz negativ la un proiect de lege ce permitea primarului capitalei să numească independent şefii de direcţii şi întreprinderi municipale. Asta pentru că deputaţii liberal-democraţi din comisie şi cei comunişti au votat împotrivă. Chiar dacă liberalii şi democraţii au votat pentru avizarea pozitivă a proiectului, ei s-au aflat în minoritate.

Autorul iniţiativei legislative, deputatul liberal Valeriu Munteanu, susţine că, în prezent, avem două legi care se bat cap în cap: una prevede că atribuţia de a numi şefii de direcţii şi întreprinderi revine primarului, alta prevede că împuternicirea aparţine Consiliului Municipal.

"Scopul nostru este de a elimina contradicţiile din lege. Am avut cazuri când primarul elibera din funcţie pe vreun funcţionar, acesta însă era repus în funcţie de instanţa de judecată pentru că CMC nu a luat o decizie similară cu cea a primarului", a spus el.

Potrivit lui, PLDM şi PCRM se opun amendării legislaţiei "din motive politice".

Liberal-democratul Tudor Deliu însă susţine că "liberalii vor să schimbe legea în funcţie de primar, odată ce membrul partidului lor este, în prezent, la conducerea capitalei".

"Această iniţiativă diminuează totalmente autoritatea deliberativă care este Consiliul Municipal Chişinău", a adăugat Deliu.

Această iniţiativă legislativă a fost propusă acum două săptămână spre dezbateri în Parlament, însă PLDM nu a acceptat să o introducă pe ordinea de zi.

Din Comisia juridică, numiri şi imunităţi fac parte 12 deputaţi: 5 din PCRM, 3 din PLDM şi câte doi din PDM şi PL.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 

T