Social

Tinerii moldoveni vor la studii în România

Peste 3 mii de absolvenţi s-au înghesuit ieri, 3 august, la fostul Consulat al României de pe strada Vlaicu Pârcălab din capitală, pentru a obţine un loc la studii în România.
Info-Prim Neo, 4 august 2011, 13:41

Cătălina Drobun, din Ungheni, a spus că aşteaptă în rând de la ora 6 dimineaţa şi nu ştie dacă va reuşi până la sfârşitul zilei să îşi depună actele, deoarece rândul e foarte mare. Ea doreşte să devină jurnalistă şi dă preferinţă universităţilor de peste Prut, deoarece vrea să intre în posesia unei diplome europene cu care să poată obţine mai uşor un loc de lucru.

Viorica Ciobanu, locuitoare a oraşului Călăraşi, a spus că sistemul de învăţământ din România este mult mai dezvoltat faţă de cel din Moldova, dar şi diplomele sunt recunoscute în toate ţările din Europa. Aceasta a menţionat că aşteaptă în rând de la ora 8.00 şi nu va renunţa, fiind dispusă să stea toată noaptea numai să îşi depună actele la una din universităţile din România, ca pe viitor să devină un om vestit.

Rodica Buga, originară din Corneşti, crede că în România există o oportunitate mai mare pentru a-şi realiza dorinţele, mai cu seamă că a aplicat la facultatea de ştiinţe economice. Absolventa a declarat că stă în rând din ajun şi cu greu a intrat în sediu pentru a depune actele.

Alexandru Duşca, din Criuleni, a spus că la facultatea de inginer electric toate locurile sunt ocupate şi a fost nevoit să depună actele la o altă facultate, pentru el contând un loc la bursă în România.


Potrivit unui protocol de colaborare între Ministerul Educaţiei din Republica Moldova şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România pentru anul 2010-2011, România va acorda pentru învăţământul universitar 1100 locuri, iar pentru studii de masterat 50 de locuri. Pentru învăţământul preuniversitar - 950 de locuri, inclusiv 70 de locuri pentru raioanele de est ale Republicii Moldova. 50 de locuri cu bursă şi 150 de locuri fără plata taxelor de şcolarizare, dar fără bursă, sunt pentru tinerii moldoveni care au absolvit gimnaziul în România.

sursa: Info-Prim Neo

 

T