Social

Declaratie de solidarizare cu „Pro TV Chisinau”

Organizatiile neguvernamentale mass-media sunt profund ingrijorate de atacurile fara precedent lansate la 23 octombrie 2008, in Parlamentul Republicii Moldova, impotriva postului de televiziune „Pro TV Chisinau”, atacuri care pot duce la lipsirea postului de licenta de emisie si ar dauna unor alegeri libere si corecte in Moldova.
ONG-uri mass-media, 27 octombrie 2008, 09:13

Organizatiile neguvernamentale mass-media sunt profund ingrijorate de atacurile fara precedent lansate la 23 octombrie 2008, in Parlamentul Republicii Moldova, impotriva postului de televiziune „Pro TV Chisinau”, atacuri care pot duce la lipsirea postului de licenta de emisie si ar dauna unor alegeri libere si corecte in Moldova.

Deputatul fractiunii Partidului Popular Crestin Democrat, Stefan Secareanu, a invinuit „Pro TV” ca ar fi un post „specializat in atacarea, subminarea, discreditarea si culpabilizarea institutiilor statului de drept, in calomnii si etichetari gratuite, precum si in provocarea cu premeditare a starilor artificiale de instabilitate si panicii in societate”. El a mai spus ca activitatea „Pro TV” “se incadreaza in multiplele scenarii de subminare a intereselor nationale ale Republicii Moldova, puse la cale de neprietenii tarii din afara", cerand ca organele sa investigheze cine este proprietarul acestui post si „care este natura relatiilor acestui post de televiziune si a stapanilor sai din afara tarii cu unii politicieni, data fiind lipsa flagranta de independenta si echidistanta a televiziunii respective in raport cu unii dintre acestia?”.

La randul sau, un alt deputat, Vladimir Braga, neafiliat, s-a aratat nemultumit de continutul unei emisiuni de dezbateri, din 20 octombrie, declarand ca "opinia publica a fost prelucrata in materie de ce partide trebuie votate la alegerile parlamentare din 2009", si a cerut CCA sa cerceteze daca „Pro TV” nu a incalcat, prin emisiunea data, legislatia, „tinand cont de faptul ca astfel de subiecte, deseori, sunt abordate de acest post de televiziune si pornind de la faptul ca, deocamdata, campania electorala nu a fost anuntata oficial”.

Este pentru prima data cand deputatii in Parlament fac aprecieri atat de grave la adresa acestui post care activeaza timp de noua ani pe piata informationala din RM. Aceste acuzatii nu au fost insotite de argumentari, referinte la stiri sau trimiteri la rezultatele vreunui studiu.

Monitorizarile efectuate in timpul campaniilor electorale, precum si recentele monitorizari ale modului in care mass-media din RM reflecta fenomenul coruptiei, demonstreaza contrariul celor afirmate de dl Secareanu: „Pro TV Chisinau” este unul dintre putinele posturi echidistante si nepartizane din Republica Moldova, care respecta principiile pluralismului, prezentand diverse puncte de vedere, oferind acces nu numai reprezentantilor puterii si ai partidelor aliate partidului de guvernamant, ci si reprezentantilor opozitiei si societatii civile. De asemenea, „Pro TV” da dovada de profesionalism, informand din mai multe surse, in cazul evenimentelor controversate.

Avem tot temeiul sa credem ca atacurile asupra „Pro TV Chisinau” din 23 octombrie, in Parlament, sunt legate de viitoarele alegeri parlamentare si de faptul ca in decembrie 2008 expira licenta acestui post. Asistam astfel la inceputul unei campanii de discreditare a postului respectiv, pentru a justifica mai usor lichidarea sa ulterioara, prin atribuirea licentei respective unui alt difuzor, ca in cazurile „Pervii kanal v Moldove”, „Blue Star (Balti)”, „TVR1”.

Fiind de acord ca transparenta proprietatii mass-media reprezinta o problema stringenta in RM, trebuie sa remarcam ca lucrul acesta e valabil nu numai in cazul „Pro TV”, ci si in cazul celorlalte posturi de radio si TV din RM, inclusiv a celora care fac partizanat in favoarea diferitor partide.

Declaratiile domnilor Secareanu si Braga sunt parte ale unui scenariu de eliminare de pe piata media a unei institutii audiovizuale importante, a carui politica editoriala nu este dictata de actuala guvernare sau de aliatii acesteia. Este vorba, in fapt, despre o incercare de fraudare indirecta a alegerilor parlamentare din 2009 de catre coalitia actuala de guvernamant, care detine monopol mediatic asupra posturilor radio si TV cu acoperire nationala, inclusiv postul public „Moldova 1”. In lipsa „Pro TV”, monopolul mediatic al puterii actuale va fi absolut, deoarece alte doua posturi TV la care au acces partidele de opozitie nu dispun nici de acoperirea, nici de audienta „Pro TV Chisinau”.

Declaratiile domnului Secareanu sunt cu atat mai regretabile, cu cat dumnealui este seful Comisiei parlamentare pentru drepturile omului si ar trebui in mod normal sa prezinte un model de respectare a libertatii presei si a drepturilor cetatenilor la informare.

Ne exprimam sprijinul pentru „Pro TV Chisinau”. Chemam mass-media, societatea civila, partidele politice sa se solidarizeze in demersul de aparare a libertatii presei si democratiei, pentru a nu admite lichidarea sau acapararea de catre actuala putere a inca unui post TV, cum a fost cazul „Antenei C” si „Euro TV”, „TVR1”, „Pervii kanal v Moldove”, „Blue Star” (Balti).

Facem apel catre UE, OSCE, Consiliul Europei, catre reprezentantii diplomatici acreditati in RM sa vina in sprijinul democratiei moldovenesti.

27 octombrie 2008

Centrul Independent de Jurnalism
Centrul Tanarului Jurnalist din Moldova
Asociatia Presei Electronice din Moldova
Asociatia Presei Independente
Centrul „Acces-info”
Uniunea Jurnalistilor din Moldova
Comitetul pentru Libertatea Presei

 

T