Social

Tineri internauţi protestează şi cer renumărarea voturilor

Reprezentanţi ai celor 15 mii de tineri care au protestat luni seara, 6 aprilie, în centrul Chişinăului, cer renumărarea voturilor de către o comisie a societăţii civile, a declarat la o conferinţă de presă jurnalista Natalia Morari marţi, 7 aprilie, transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 7 aprilie 2009, 11:18
Mii de tineri au protestat in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau. 6 aprilie 2009.
Foto: Info-Prim Neo
Mii de tineri au protestat in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau. 6 aprilie 2009. Foto: Info-Prim Neo

2009-04-07/10:38/ Chisinau (IPN) Tinerii mai vor constituirea unei comisii a societăţii civile care să monitorizeze mass-media.

Luni, în locurile publice din centrul capitalei s-au adunat în jur de 15 mii de tineri, potrivit organizatorilor, Primăria Chişinău eliberând în acest sens o autorizaţie pe numele asociaţiei Hyde Park. Tinerii se declară nemulţimiţi de rezultatele alegerilor, care, potrivit Comisiei Electorale Centrale, au fost câştigate de comunişti. Tinerii au spus la conferinţa de presă că până în seara zilei de astăzi, 7 aprilie, vor aduna mărturii despre fraudarea alegerilor.

Organizatorii spun că au reuşit luni să adune 15 mii de persoane doar prin utilizarea internetului, „ televiziunile sunt ermetice, radiourile sunt ermetice", a spus Ghenadie Brega, membru al asociaţiei Hyde Park.

După conferinţa de presă, organizatorii au plecat imediat în Piaţa Marii Adunări Naţionale de unde parvin relatări că au loc altercaţii dintre protestatari şi poliţie.

2009-04-07/11:11/ PG si MAI califica ca fiind ilegal protestul tinerilor fata de rezultatele alegerilor din 5 aprilie

Chisinau (IPN) Procuratura Generala (PG) si Ministerul Afacerilor Interne (MAI) califica ca fiind ilegal protestul din 6 aprilie din centrul capitalei. Fortele de ordine au avertizat public organizatorii si participantii la protest sa respecte ordinea publica, in caz contrar actiunile lor vor cadea sub incidenta codului administrativ sau chiar penal, transmite Info-Prim Neo.

Luni seara, circa 15 mii de persoane, potrivit organizatorilor, au protestat in Piata Marii Adunari Nationale in semn de protest fata de rezultatele alegerilor din 5 aprilie.

„In pofida faptului ca in ziua alegerilor parlamentare cetatenii au dat dovada de un comportament civilizat, fara a fi inregistrate incalcari grave, totusi la data de 6 aprilie, la ora 18.00, un grup de cetateni, mai bine zis de elevi si studenti, au incercat sa destabilizeze situatia si sa incalce ordinea publica din municipiul Chisinau", a declarat intr-o conferinta de presa marti, 7 aprilie, Petru Corduneanu, seful Directiei generale politie ordine publica din cadrul MAI.

Corduneanu s-a aratat nemultumit ca protestatarii au blocat arterele principale din capitala, lezand drepturile posesorilor auto. El a mai specificat ca acestia au incercat sa rastoarne doua microbuze, au deconectat de la energie electrica un troleibuz si au vrut sa intre fortat in incinta sediului Parlamentului, bruscand colaboratorii politiei.

„In spatele grupului de minori bine dirijat se afla unii politicieni care se afla in opozitie. MAI isi asuma responsabilitatea si pe viitor sa asigure ordinea publica si n-o sa permita fortelor distructive sa destabilizeze situatia in R. Moldova", a declarat Cordunenau. El a mai acuzat Primaria Chisinau ca nu si-a respectat obligatiile de pastrare a ordinii publice.

Corduneanu a facut un apel catre pedagogi si parinti sa nu-si lase copii de la manifestatii. „Masurile tinerilor cad sub incidenta Codului administrativ, iar ale organizatorilor sub incidenta Codului penal, care prevede pedeapsa de la 8 la 15 ani privare de libertate pentru dezordini in masa", a spus acesta

Potrivit unui comunicat de presa difuzat de PG, institutia va intreprinde toate masurile prevazute de lege intru asigurarea ordinii de drept si ordinii publice si atrage atentia populatiei asupra necesitatii respectarii ei.

T