Politic

Marian Lupu a admis partial ca protestele violente nu au fost organizate de opozitie

Dorin Chirtoaca, Vladimir Filat si Serafim Urecheanu au iesit de la negocierile cu partidul de guvernamant, la care Marian Lupu, presedintele in exercitiu al Parlamentului, a recunoscut „partial"ca nu opozitia a organizat violentele de la Parlament si Presedintie.
Info-Prim Neo, 7 aprilie 2009, 19:41

2009-04-07/19:05/ Chisinau (IPN) Negocierile au durat circa 40 de minute, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit lui Marian Lupu, actiunile protestatarilor au caracter antistatal, specificand ca „arborarea unui steag strain pune in pericol suveranitatea Republicii Moldova" (Tineri protestatari au intrat fortat in Parlament si au arborat pe acoperis drapelul UE - n.r.).

Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului, vicepresedintele Partidului Liberal, a declarat ca asteapta ca autoritatile sa nu implice deloc opozitia in aceste violente, care, potrivit lui, au fost instrumentate de provocatori. Chirtoaca a solicitat autoritatilor sa faca o dezmintire publica in acest sens. El a mai cerut sa fie asigurat dreptul cetatenilor sa-si expuna punctul de vedere vizavi de alegeri si ca CEC sa ia o atitudine fata de probele administrate de opozitie.

Vladimir Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), a precizat ca autoritatile comuniste au garantat ca vor pune la dispozitia partidelor de opozitie toate procesele verbale de la sectiile de votare. Filat s-a aratat increzator ca in acestea se vor depista fraude electorale, in baza carora opozitia va cere alegeri repetate.

Urecheanu, presedintele Aliantei „Moldova Noastra", le-a cerut protestatarilor sa nu agreseze fortele de mentinere a ordinei publice.

In opinia lui Stefan Uratu,care a participat la alegeri ca si concurent electoral independent, cele trei partide liberale care au intrat in Parlament ( Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat si Alianta „Moldova Noastra") trebuie sa formeze un Consiliu de Uniune Nationala, care peste trei luni va declara alegeri repetate.

Cei trei lideri au indemnat multimea din fata Guvernului sa manifeste pasnic si s-au indreptat spre Parlament si Presedintie pentru a-i aduce pe protestatarii de acolo in Piata Marii Adunari Nationale.

T