Politic

Declaratia comuna a Sefilor Misiunilor Statelor Membre ale Uniunii Europene, Delegatia Comisiei Europene si Biroul Reprezentantului Special al Uniunii Europene

Noi subliniem in special importanta garantarii deplinului respect al principiului pluralismului politic, inclusiv competitia intre partide si candidati, precum si a ideilor al caror scop este de a proteja la maximum optiunile alegatorului.
Ambasadorii statelor UE, 25 noiembrie 2008, 12:53

Declaratia comuna a Sefilor Misiunilor Statelor Membre ale Uniunii Europene, Delegatia Comisiei Europene si Biroul Reprezentantului Special al Uniunii Europene
 
Chisinau, 25 Noiembrie 2008 - Noi, Sefii Misiunilor Statelor Membre ale Uniunii Europene, Delegatia Comisiei Europene si Biroul Reprezentantului Special al Uniunii Europene cu resedinta in Republica Moldova,
 
- referindu-ne la paragraful 2 al Concluziilor cu privire la Republica Moldova ale Consiliului Uniunii Europene din 13 Octombrie 2008.
 
- reamintind declaratia noastra comuna din 17 iulie 2008.
 
- reamintind angajamentele in cadrul OSCE, alte standarde internationale privind alegerile cit si angajamentele incluse in Acordul de Parteneriat si Cooperare intre Uniunea Europeana si Republica Moldova din Noiembrie 1994,
 
- considerand ca pregatirile pentru alegerile parlamentare din 2009 sunt in curs de desfasurare si ca in acest domeniu autoritatile moldovene au luat deja masurile respective :
 
facem apel la autoritatile Republicii Moldova sa se asigure ca viitoarele alegeri parlamentare se vor desfasura in conformitate cu standardele internationale pentru alegeri democratice.
 
Noi subliniem in special importanta garantarii deplinului respect al principiului pluralismului politic, inclusiv competitia intre partide si candidati, precum si a ideilor al caror scop este de a proteja la maximum optiunile alegatorului.
 
In aceasta privinta, noi observam, ca o serie de partide politice au reclamat dificultatile intampinate in indeplinirea noilor proceduri de inregistrare, impuse de Legea privind Partidele Politice care a fost adoptata in luna aprilie a acestui an. Obtinerea cu intirziere a unei inregistrari adecvate ar putea pune in pericol sansele partidelor politice sau ale candidatilor de a participa la urmatoarele alegeri sau ar conduce la imposibilitatea de a participa la acestea. In acest sens, atragem atentia Ministerului Justitiei al Republicii Moldova sa asigure ca procedurile pentru inregistrarea partidelor si a miscarilor politice vor fi aplicate intr-un mod transparent, corect si la timp.
 
Noi suntem de asemenea ingrijorati de numarul in crestere al investigatiilor penale care au fost recent initiate impotriva politicienilor din opozitie. Apreciind importanta luptei impotriva criminalitatii si coruptiei, consideram esential ca institutiile de drept sa actioneze impartial si transparent in mod vizibil. Acest lucru este deosebit de important in contextul unei campanii electorale in care lansarea unor investigatii penale risca sa submineze capacitatea candidatilor de a participa efectiv in campania electorala.
 
Consideram important garantarea accesului la mijloacele mass media al tuturor partidelor participante la alegeri precum si asigurarea unei acoperiri media echilibrate a procesului alegerilor. In aceasta privinta, acordam o importanta deosebita independentei editoriale a mijloacelor audio-vizuale publice si caracterului pluralist al acestora in timpul campaniei electorale. O relevanta deosebita vor avea si reinnoirile licentelor de emisie.
 
Cu privire la amendamentele aduse Codului Electoral moldovenesc, facem apel catre autoritati sa ia in consideratie in mod corespunzator recomandarile prezentate de Misiunea de Observare a Alegerilor efectuata de OSCE/ODIHR in 2005 si recenta recomandare a Comisiei de la Venetia a Consiliului Europei cat si jurisprudenta relevanta a Curtii Europene a Drepturilor Omului.
 
In acest context, reamintim Concluziile Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe din februarie 2008 care saluta progresul realizat din utimii 3 ani de Republica Moldova in implementarea Planul de Actiuni din cadrul Politicii Europene de Vecinatate. Luam in consideratie, de asemenea, indemnul de a continua inter alia eforturile privind consolidarea democratiei si Statului de Drept, respectarea Drepturilor omului si libertatilor fundamentale, inclusiv respectarea libertatatii mass media in ajunul alegerile parlamentare.
 
Uniunea Europeana s-a angajat sa aprofundeze in continuare relatia cu Republica Moldova. Totusi, facem apel la conducerea Republicii Moldova sa asigure ca progresul in eforturile de apropiere de Uniunea Europeana sa nu fie afectat de deficiente in implementarea procesului democratic.
 
Luand in consideratie aspectele prezentate, vom continua sa urmarim indeaproape modul in care va evolua campania electorala si desfasurarea viitoarelor alegeri.
 
 
Ambasada Austriei
Ambasada Republicii Bulgaria
Ambasada Republicii Cehe
Ambasada Republicii Franceze
Ambasada Republicii Ungaria
Ambasada Republicii Federale Germania
Ambasada Republicii Lituania
Ambasada Republicii Polonia
Ambasada Romaniei
Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord
Delegatia Comisiei Europene in Republica Moldova
Biroul Reprezentantului Special al Uniunii Europene
 

T