Politic

Ambasadorul SUA in R. Moldova a facut o vizita de familiarizare la Tiraspol

În cadrul intrevederii cu "presedintele Sovietului Suprem", Evghenii Sevciuc, ambasadorul a discutat situatia social-economica din Transnistria si caile posibile de normalizare a relatiilor moldo-transnistrene.
INFOTAG, 25 noiembrie 2008, 17:21

Chisinau, 25 noembrie ( INFOTAG ). Luni noul ambasador extraordinar si plenipotentiar al SUA in Moldova, Asif Chaudhry, a efectuat o vizita de familiarizare in Transnistria.

Dupa cum transmite INFOTAG cu referire la primul post de televiziune din regiune, in cadrul intrevederii cu "presedintele Sovietului Suprem", Evghenii Sevciuc, ambasadorul a discutat situatia social-economica din Transnistria si caile posibile de normalizare a relatiilor moldo-transnistrene.

In cadrul intrevederii cu "ministrul interimar al afacerilor externe", Vladimir Iastrebceac, ambasadorul a confirmat ca SUA in colaborare cu Corporatia "Provocarile Mileniului" va sustine Transnistria in reconstructia drumurilor auto.

Proiectul prevede reconstructia a doua sectoare ale arterei europene nr. 9: Platonovo - Dubasari si Bicioc - Gura-Bicului. Lucrarile de modernizare vor trebui sa ridice capacitatea de acces a drumului.

Potrivit lui Asif Chaudhry, SUA nu intentioneaza sa politizeze acest proiect sau sa-l atribuie intr-un fel oarecare procesului de reglementare transnistreana.

"Scopul proiectului este de a inlesni circulatia calatorilor si a incarcaturilor in regiune", a spus Chaudhry.

In cadrul vizitei la oficiul OSCE, diplomatul american a raspuns la intrebarile jurnalistilor in privinta conflictului transnistrean.

"Politica SUA este precisa si destul de clara. Noi sint siguri ca Moldova trebuie sa fie un tara unita si libera. Cea mai buna modalitate de reglementare a conflictului este formatul de tratative "5+2", in care toate partile pot ajunge la un numitor comun", a spus ambasadorul.

Chaudhry considera ca memorandumul Kozak nu poate sta la baza reglementarii, pentru acesta prevede mentinerea prezentei militare ruse.

 

T