Politic

Partidul Socialist va sustine miscarea "Ravnopravie" la alegerile parlamentare

Membrii consiliului republican al Partidului Socialist din Moldova (PSM) va sustine la alegerile parlamentare apropiate miscarea "Ravnopravie" condusa de Valerii Climenco.
INFOTAG, 26 noiembrie 2008, 17:21

Chisinau, 26 noembrie ( INFOTAG ). Membrii consiliului republican al Partidului Socialist din Moldova (PSM) va sustine la alegerile parlamentare apropiate miscarea "Ravnopravie" condusa de Valerii Climenco.

Membrul Consiliului PSM, consilierul municipal din Balti, Vladimir Dorojco, a declarat miercuri la conferinta de presa de la agentia INFOTAG ca la viitorul congres al partidului va fi aprobata decizia cu privire la includerea candidatilor partidului pe listele miscarii "Ravnopravie".

"Consideram ca miscarea "Ravnopravie" si programul sau politic corespund cel mai mult idealurilor noastre", a spus Dorojco.

Dorojco a dat citire Declaratiei PSM catre compatrioti, in care este expusa criticii activitatea PCRM care conduce Moldova al optulea an.

"Moldova este cea mai saraca tara din Europa, jumatate din populatia apta de munca a emigrat, iar transferurile banesti ale gastarbaiterilor reprezinta economia tarii, care se construieste pe necazurile si lipsurile lor", se spune in declaratie.

Membrii Consiliului PSM spun ca autoritatile nu unifica tara, ci "indeparteaza Transnistria, seamana discordie in Gagauzia si lupta cu primaria Chisinaului".

Acestia considera ca "autoritatile imping Moldova in Romania sub forma integrarii europene".

Socialistii se pling ca inca nu exista un tratat politic de baza cu Romania, precum si legea cu privire la frontiera moldo-romana, in opinia PSM aceasta insemnind ca "autoritatile Romaniei considera Moldova drept teritoriul propriu".

Socialistii sint nemultumiti de reducerea substantiala de catre guvern a numarului populatiei vorbitoare de limba rusa in organele de conducere de stat. Conform datelor partidului, la inceputul anilor '90 aceasta constituia 7%, iar astazi nu depaseste 0,15%.

Referitor la problema reintegrarii teritoriilor statului, socialistii propun desfasurarea unor sedinte comune ale parlamentului Moldovei, Sovietului Suprem al Transnistriei si Adunarii Populare din Gagauzia in privinta unificarii tarii "fara nici un fel de conditii sau stipulatii".

La intrebarea agentiei INFOTAG despre numarul membrilor PSM, conducatorii acestuia au spus ca acest numar este de 7,5 mii de persoane.

Iar la intrebarea corespondentului INFOTAG, daca presedintele partidului, Victor Morev, este la curent cu declaratia de solidarizare cu "Ravnopravie", Vladimir Dorojco a spus ca textul declaratiei PSM a fost aprobat de Morev.

"Morev nu este prezent la conferinta de presa pentru ca se afla peste hotare", a spus Dorojco.

Liderul miscarii "Ravnopravie" a confirmat pentru agentia INFOTAG ca PSM s-a adresat miscarii pentru a o sustine la alegerile parlamentare din 2009.

"PSM va merge la alegeri pe listele "Ravnopravie", a spus Climenco, accentuind dificultatea de a vorbi despre pozitiile concrete ale membrilor PSM in lista electorala a miscarii "Ravnopravie".

INFOTAG precizeaza: La ultimele alegeri parlamentare din 2005 PSM a mers intr-un bloc electoral cu Partidul Socialistilor si cu miscarea "Patria Rodina", acumulind 6% din voturi, ceea ce nu a permis sa treaca in parlament, pragul minim pentru blocuri fiind de 9%.

 

T