Politic

Deputatii aleg presedintele Republicii Moldova

Deputatii Parlamentului voteaza miercuri, 20 mai, presedintele Republicii Moldova.
Info-Prim Neo, 20 mai 2009, 07:33

2009-05-20/05:31/ Chisinau (IPN) Parlamentarii au de ales intre candidatura fostului premier Zinaida Greceanai si cea a academicianului neurolog Stanislav Groppa, ambii inaintati de fractiunea Partidului Comunistilor (PCRM).

Pentru a deveni presedinte, unul dintre candidati trebuie sa obtina votul a 61 de parlamentari din cei 101 care formeaza legislativul. Presedintele va fi ales prin vot secret.

Conform Constitutiei R. Moldova, daca nici un candidat nu intruneste numarul necesar de voturi, se organizeaza, in termen de cel mult 3 zile, un al doilea tur de scrutin. Daca nici atunci un candidat nu acumuleaza numarul necesar de voturi, se organizeaza alegeri repetate, la cel mult 15 zile. Daca si dupa alegerile repetate noul presedinte nu este ales, presedintele in exercitiu dizolva Parlamentul si stabileste data alegerilor in noul Parlament.

Cele trei fractiuni parlamentare de opozitie, care detin impreuna 41 de mandate – Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat si Alianta Moldova Noastra – au anuntat in repetate randuri ca nu vor participa la alegerea sefului statului, invocand fraudarea alegerilor parlamentare de catre PCRM. Fractiunea PCRM detine 60 de mandate in actualul Parlament, astfel ca nu-i ajunge un singur vot ca sa desemneze presedintele.

T