Politic

Zinaida Greceanai a fost inaintata repetat la functia de presedinte

Candidatura Zinaidei Greceanai a fost inaintata oficial la functia de presedinte al R. Moldova pentru alegerile repetate care vor avea loc la 28 mai, transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 21 mai 2009, 17:18
Zinaida Greceanîi votând pentru propria candidatură la funcţia de preşedinte al R.Moldova. 20 mai 2009. Foto: Robert A. Reeder
Zinaida Greceanîi votând pentru propria candidatură la funcţia de preşedinte al R.Moldova. 20 mai 2009. Foto: Robert A. Reeder

2009-05-21/15:47/ Chisinau (IPN) Exact ca si in cazul alegerilor din 20 mai, candidatura ex-premierului a fost inaintata de catre 33 de deputati din fractiunea Partidului Comunistilor, printre care nu se numara insa liderul PCRM Vladimir Voronin.

Dosarul candidatei a fost depus la Comisia speciala pentru desfasurarea alegerilor exact peste o saptamana: joi, 21 mai, la aceeasi ora (14.10), de catre prim-vicepresedintele Parlamentului, deputatul PCRM Vladimir Turcan.

Pe langa semnaturile celor 33, dosarul include consimtamantul candidatei, declaratia referitor la detinerea exclusiva a cetateniei R. Moldova, declaratia cu privire la venituri, datele biografice si certificatul privind starea de sanatate.

Vladimir Turcan si-a exprimat speranta ca, de data aceasta, Zinaida Greceanai va fi aleasa, ceea ce ar reprezenta, in opinia sa, un succes nu numai pentru PCRM, dar si pentru Parlament si pentru intreaga tara: „Eu totusi sper ca opozitia in sfarsit va constientiza ca ambitiile politice sunt ambitii, dar soarta tarii este ceva mai presus”.

Potrivit lui Turcan, PCRM a decis s-o inainteze din nou pe Zinaida Greceanai pentru ca este o candidatura „destoinica, de compromis, care ar putea sa-i apropie si pe acei opozanti care isi fac griji pentru soarta tarii”.

Intrebat daca PCRM va mai inainta vreo candidatura, Vladimir Turcan a spus ca deputatii mai au inca suficient timp sa o faca.

Presedintele comisiei, deputatul comunist Valeriu Sava, a comunicat ca pana in prezent Zinaida Greceanai este singura candidatura pentru functia de sef al statului. Totodata, Sava a mentionat ca a fost contactat telefonic de o persoana, care s-a interesat de procedura de depunere a dosarelor, insa a refuzat sa se prezinte. „Suntem in asteptare”, a spus deputatul PCRM. Termenul limita de depunere a dosarelor expira vineri, 22 mai, la ora 24.00.

La 20 mai, Parlamentul nu a reusit sa aleaga seful statului. Zinaida Greceanai a obtinut 60 de voturi, cu unul mai putin decat necesarul pentru a fi desemnata in functia de presedinte. Toate voturile au fost oferite de catre deputatii PCRM. Opozitia nu a participat la alegeri. Alegeri repetate vor fi organizate la 28 mai.

Opozitia a anuntat in repetate randuri ca nu va inainta candidati si nu va participa la alegerea sefului statului, provocand alegeri parlamentare anticipate. Fractiunea PCRM detine 60 de mandate, astfel ca nu-i ajunge un singur vot ca sa desemneze presedintele.

2009-05-21/17:34/ Comuniştii se declară pregătiţi de anticipate

Chisinau (IPN) Partidul Comuniştilor (PCRM) este pregătit de alegeri parlamentare anticipate. O declaraţie în acest sens a făcut joi, 21 mai, prim-vicepreşedintele Parlamentului, deputatul PCRM Vladimir Ţurcan, transmite Info-Prim Neo.

„Partidul este absolut pregătit pentru alegeri anticipate şi, din câte ştiu eu, şi alegătorii sunt gata. Chiar şi cei care au votat data trecută pentru alte partide, şi cei care nu au venit la alegeri, sunt la fel gata astăzi să voteze pentru Partidul Comuniştilor”, a declarat Ţurcan jurnaliştilor. „Oamenii sunt foarte îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în ţară, de ceea ce a avut loc imediat după alegeri şi de ceea ce ne aşteaptă pe toţi în cazul în care vor avea loc alegeri anticipate”, a explicat deputatul comunist.

Întrebat dacă PCRM a găsit „votul de aur”, care îi va permite alegerea şefului statului, Vladimir Ţurcan a spus: „Asta nu este problema noastră, las'să se gânde ască opoziţia, deoarece alegătorii sunt foarte nemulţumiţi că opoziţia insistă pe alegeri anticipate. De aceea, noi nu am căutat acel vot de aur. Unii au spus că noi vom încerca să-l găsim prin şantaj, cumpărare a votului etc. Noi nu ne-am ocupat cu prostiile acestea şi considerăm că cei care sunt maturi, responsabili din punct de vedere politic şi patrioţi ai ţării, sunt obligaţi să voteze, cel puţin să participe la votare”.

Ţurcan crede că Zinaida Greceanâi este o candidatură neutră, de compromis, care ar fi trebuit să convină şi opoziţiei. „Dumneaei nu este membru de partid, toată lumea cunoaşte că este un profesionist, o persoană care are toate capacităţile necesare pentru a ocupa acest post. De fapt, nu este problema în doamna Greceanâi. Liderii opoziţiei nu discută candidatura, dacă e bună sau nu, ei pur şi simplu declară că nu merg intenţionat la alegeri şi că doresc alegeri anticipate”, a spus Vladimir Ţurcan.

Totodată, el a men ţionat că, în cazul în care la nici la 28 mai Parlamentul nu va reuşi să aleagă un nou şef de stat, preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin, va fi nevoit să dizolve legislativul şi să anunţe alegeri anticipate, care vor fi „pe conştiinţa opoziţiei”.

Potrivit lui Ţurcan, în acest caz preşedintele în exerciţiu va desemna de urgenţă candidatura prim-ministrului, care va forma Guvernul şi va propune programul de activitate. „Dacă la 28 mai nu va fi ales nimeni, nu exclud că poate chiar şi în ziua următoare sau în primele zilei ale săptămânii următoare va fi desemnată candidatura prim-ministrului şi doar după ce va fi instituit Guvernul, va fi dizolvat Parlamentul şi va fi stabilită data alegerilor anticipate”, a spus Ţurcan.

La 20 mai, Parlamentul nu a reuşit să aleagă şeful statului. Zinaida Greceanâi a obţinut 60 de voturi, cu unul mai puţin decât necesarul pentru a fi desemnată în funcţia de preşedinte. Toate voturile au fost of erite de către deputaţii PCRM. Opoziţia nu a participat la alegeri. Alegeri repetate vor fi organizate la 28 mai.

Opoziţia a anunţat în repetate rânduri că nu va înainta candidaţi şi nu va participa la alegerea şefului statului, provocând alegeri parlamentare anticipate. Fracţiunea PCRM deţine 60 de mandate, astfel că nu-i ajunge un singur vot ca să desemneze preşedintele.

T