Politic

Listele alegatorilor din Chisinau vor fi verificate la domiciliu

Primarul general de Chisinau, Dorin Chirtoaca, a cerut luni, 15 iunie, in sedinta operativa de la Primarie, verificarea listelor alegatorilor din municipiu la domiciliu.
Info-Prim Neo, 15 iunie 2009, 19:02

2009-06-15/11:10/ Chisinau (IPN) Acest lucru urmeaza sa fie facut de catre birourile electorale, in comun cu reprezentantii Directiei generale locativ-comunale si amenajare (DGLCA). Edilul a invocat necesitatea de a evita fraudele inregistrate la alegerile din 5 aprilie, transmite Info-Prim Neo.

Administratiile publice locale sunt obligate pana pe 3 iulie sa prezinte listele in cauza Comisiei Electorale Centrale.

„Pentru ca listele electorale sa fie intocmite corect, este necesar de verificat acestea la domiciliul fiecarui cetatean, a spus Dorin Chirtoaca. „Directiei generala locativ-comunala si amenajare va fi implicata in aceste actiuni si va acorda ajutorul necesar, pentru a evita fraudele din campania electorala precedenta”, a mai spus Chirtoaca.

Pentru ca la alegerile din 5 aprilie listele au fost intocmite conform ultimului recensamant (anul 2004), executivul municipal considera ca listele trebuie verificate mai minutios.

Seful DGLCA, Petru Gontea, spune ca ar trebui verificate si cartile de imobil pentru fiecare apartament. „Impreuna cu gestionarii fondului de locuinte vor fi formate grupuri speciale pentru a asigura corectitudine fiecarei liste”, a spus Gontea.

Marti, la ora 10.30, in incinta Primariei Chisinau va avea loc un seminar pentru secretarii preturilor si primariilor din municipiu in vederea perfectarii listelor electorale si asigurarea bunei desfasurari ale alegerilor anticipate.

Conform ultimului recensamant, in Republica Moldova locuiesc 3,4 mln oameni. Partidele de opozitie spun ca circa 10% dintre numele incluse in listele alegatorilor la 5 aprilie sunt persoane decedate, persoane fara drept de vot sau persoane inscrise in mai multe liste.

T